IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Не изключвам нови сливания и придобивания в банковия сектор

Атмосферата за правене на бизнес у нас е непредсказуема, некомфортна и отровена, смята изпълнителният директор на УниКредит Булбанк

08:30 | 23.06.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Левон Хампарцумян. Снимка: личен архив</em></p>

Левон Хампарцумян. Снимка: личен архив

Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет (УС) на УниКредит Булбанк от 2001. Той е и Председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и член на УС на БОРИКА.

Левон Хампарцумян е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г.-2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

С г-н Хампарцумян разговаряме за нормативните промени, касаещи кредитите, за състоянието на икономиката и банковия сектор в България, за тенденциите по сливанията и придобиванията на пазара. Ето какво коментира за Investor.bg изпълнителният директор на УниКредит Булбанк:

- Г-н Хампарцумян, след последните данни за представянето на банковия сектор в България определено има защо да се хвалим със стабилността на системата. Печалбата и активите растат, нетният лихвен доход се подобрява, ликвидността и доверието са високи. Преодоляха ли банките трудностите на кризата?

Банките първи посрещнаха трудностите и е естествено последни да излязат. Такива са бизнес циклите. Със сигурност в последните година, година и половина, икономиката ни вече не пада.

Има някакъв макар и минимален растеж. Разбира се, той е толкова малък, че може да се усети само от икономически най-активната част от населението. За да се усети по-мащабно, трябва да има икономически растеж от 4-5%, какъвто имахме в средата на миналото десетилетие.

Това обаче дава отражение върху резултатите на банковия сектор. От друга страна, нарастването на лошите кредити като че ли е овладяно. Новият кредит расте, макар и малко, а част от провизираните кредити намират своето развитие през преструктуриране или продажба. Така че имаме всички фактори, които обуславят едни малко по-добри резултати.

- В такъв случай, може ли категорично да се каже, че пикът на лошите кредити вече е преминат?

При липса на неочаквани фактори на този етап пикът е зад нас, а и няма предпоставки за бърз кредитен бум. Така че, да се надяваме, че с подобрението на икономиката бихме имали едно относително устойчиво развитие на сектора.

- Като говорим за растеж, за първите три месеца имаме 1,2% ръст на годишна база. Очаквате ли последните събития на политическата сцена да окажат някакво влияние върху растежа, т.е. да не се достигне заложената цел от икономически растеж от 1,8% за тази година?

Краткосрочно – не, дългосрочно – ако България излезе от следващите избори с едно по-стабилно реформаторски настроено мнозинство, това би било позитивен фактор. Така или иначе нито правителството на Борисов, нито правителството на Орешарски успяха да създадат комфортна атмосфера за развитието на предприемачите в България. А предприемачите в България са тези, които създават новото богатство. Т.е. ако искаме растеж, трябва да стимулираме предприемачеството в най-общия случай – и на българите, и на чуждите инвеститори. Това би създало и една по-спокойна атмосфера и за потребление, което е другата компонента на растежа.

- Потреблението беше двигателят на растежа за първите три месеца, а и за предходните няколко.

Част от отложеното потребление започва да се реализира, но по ред причини към този момент нямаме предпоставки за инвеститори, които да се чувстват комфортно. Не можем да очакваме бързи решения на базата на декрети и смяна на министри да доведат до някакъв положителен резултат. Атмосферата е непредсказуема, некомфортна за бизнес и отровена.

- Обаче го имаше и този момент миналата година – тогава също имаше предсрочни избори. Тогава сякаш пазарите и икономическата активност не се повлияха толкова сериозно от политическите събития.

Не, няма как няколко месеца да повлияят. Още повече, че едни предсрочни избори могат да имат и оптимистичен, и песимистичен изход.

- В публичното пространство сякаш се говори за песимистичен изход – завещан бюджетен дефицит, спрени оперативни програми, емисия на дълг...

Най-добре е икономически активните хора да гласуват и да повлияят с демократични методи на избора.

Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
издателите сме ги отебали отдавна, защото виждаме ежедневно какви тъпотии пишат или копират ... но поне ни дават повод да се посмеем или да се напием къде от радост, щастие или мъка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Сливанията и придобиванията са интересен и добър начин да се прикрият фалити, злоупотреби и други извършени глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
До пъпеша (melon) - смешно е да отричаш самото икономическо образование (с тъпите дипломи на УНСС, както пишеш - вероятно си имаш собствени причини да ги наричаш така), но у нас точно липсата на професионализъм е една основна причина за несполуките ни и за уреждането на "наши другари" още в началото на прехода, "когато се наливаха основите" (по Пеньо Пенев).Хампарцумян е толкова перфиден, че фактически нищо не казва в това интервю, но издателите искат да ни внушат какво мисли един "уважаван банкер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 9
tonitov
преди 9 години
За седми път управляват и за седми път ограбени. Както народа го иска. Беше ясно още от началото, с тия упорни точки от плоски лъжи, ГЕРБ да се омаскари. Да живее буркан банк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 5
NickyDickinson
преди 9 години
Тоя левак, пардон Левон, е егати хлъзгавото влечуго. Дипломиран инженер-химик, бил навремето някаква клечка в "Кремиковци", а знаем какви "кадри" създаде "Кремиковци", според мен е едно ченгене-доносник от времето на ДС. Иначе как да си обясним факта, че един химик е бил на водещи позиции в българските представителства на световни одиторски играчи и финансови консултанти, като Делойт и Ърнст и Янг. Знаем добре как биваха и от кого допускани представителства в България на световни брандове в кой да е бранш. Като се извиваха ръце да им стават представители комунистически ченгенета с откраднати народни пари или поне като се допускаха в управителните им тела доносници, които да слухтят и да се оглеждат дали пък световните "империалисти" не кроят нещо на нашите червенотиквунчета с народните парици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
"Ако реклами или търговски политики създават фалшивото усещане, че кредитът е универсално средство за разрешаване на проблеми, това е много опасно и се надявам никой да не го взима много сериозно."Левоне, парите не могат да променят живота ти, освен ако не вярваш , че могат. Вземете кредит от Уникредит . Това ... как да го нарека? Не внушава ли именно, че кредита е решение на проблемите? Като дедо попа си, не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 2
doba
преди 9 години
'Едно от нещата, които никога не бива да се забравя, че кредитът не е фундаментално човешко право, а е възможност за тези, които могат да си го позволят и знаят за какво го ползват'Много точно формулирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Това са общи купешки приказки за хора, които не могат да го разберат. Интервюто е много точно, но няма какво друго да каже, освен това, което се вижда.Заглавието обаче е извадено от контекста и изключително манипулативно. Сред 100 неща, които казва, как пък точно на това избрахте да акцентирате, като въпроса почти го заставя да каже това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
тоз ако е банкер и знае за кво става въпрос, освен за далавери, то аз съм космонафт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Ми от банкер какво да очакваш? Само общи приказки и розови очила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още