IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел. Ненчева: Експортът на българската мебелна индустрия се насочва на Изток

Браншът разчита на единствено на евросредства, за да инвестира в модернизация на производството, каза директорът на камарата на мебелната промишленост

08:05 | 25.04.13 г. 2
<p>
	<em>Елица Ненчева </em>Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Елица Ненчева Снимка: Investor.bg

Елица Ненчева е изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). Камарата бе един от организаторите на най-новото специализирано изложение в Интер Експо Център-София, посветено на мебелната и дървопреработвателна индустрия у нас - „Светът на мебелите“.

Investor.bg разговаря с Ненчева за текущото състояние на сектора в съпоставка с предкризисните нива и предизивикателствата пред него. Тя очерта развитието на индустрията и потребителското поведение повече от година след като на българския пазар навлезе шведският мебелен гигант IKEA. Ненчева даде и експертната си прогноза за развитието на бранша през следващите години в ситуация на световна икономическа криза и нарастваща конкуренция

- Госпожо Ненчева, как се отрази кризата на мебелната индустрия в България?

Кризата определено се отрази сериозно на нашия бранш. Още в началото й през 2008 година около 300 фирми от сектора преустановиха дейност и бяха принудени да затворят. Пазарът е много свит в България, но и в чужбина има отзвук върху потреблението, което от своя страна рефлектира върху мебелния бранш. Така че кризата не ни подмина, но мога да кажа, че станахме много гъвкави по отношение на дизайн, на качество, а и на цени. Потреблението на родния пазар е свито, но държа да подчертая, че у нас се пазаруват български мебели.

- Казвате, че пазарът в България се е свил. С какъв процент?

Не мога да дам точни и конкретни данни, тъй като статистиката за 2012 г., а и за предходната 2011 г. излиза с огромни закъснения. Но говорим за 30-40% свиване на пазара като цяло в сравнение с нивата отпреди кризата.

- Какви са данните за оборотите в мебелната индустрия за миналата година?

Оборотът на българската мебелна промишленост през 2012 г. бе от порядъка на 650 млн. лв. Около 20 хил. предприятия оперират в сектора дървообработване и още 20 хил. в мебелното производство. Около 2% от производството на страната също се реализира от мебелния бранш, което ни нарежда на челните позиции на производството в България.

- Как повлия навлизането на IKEA на пазара на мебели в България?

IKEA беше очакван феномен у нас, но предварителните прогнози бяха в посока, че преструктурирането на пазара ще стане веднага, че ще има много сериозен и агресивен ефект върху мебелната ни индустрия. Това не се случи, защото нашите мебели като дизайн, качество и цени са изключително конкурентни на артикулите, които се предлагат от IKEA. На практика българският потребител изчака, влезе, разгледа IKEA, видя нейните продукти, но продължи да потребява и български мебели.

- Може ли да се каже, че заради IKEA са затворили някои от по-малките български фирми в бранша?

Не, не бих казала, че IKEA оказа такъв ефект.

- Експортът ли е двигателят на българската мебелна индустрия?

Експортът наистина е нещо много важно и ние започваме да поглеждаме и към пазари, които до момента са били считани за нетрадиционни. Пример за това е страна като Израел. Започнахме да работим много активно с израелски търговци. Тази наша съвместна работа започна едва в последните 2-3 години, но наистина имаме сериозна реализация на продукция там.

Поглеждаме и към бившите руски републики – Азербайджан и Грузия, която е един изключително интересен пазар. Към момента имаме спорадичен износ към тези дестинации, но се надяваме, че за в бъдеще ще успеем да реализираме по-голям експортен потенциал.

- Какво се търси на пазара в Израел? Какви мебели изнасяте?

За Израел специално се търсят много продукти от масивна дървесина – столове, маси. От меката мебел също имаме голям износ. В бившите руски републики, както подчертах, износът е спорадичен – отново имаме мека мебел за Грузия и Азербайджан, столове, маси, обзавеждане за спални.

Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
За IKEA не е права госпожата, такова качество на такива цени в БГ няма. Има разбира се по качествени мебели, но те не са български и са в пъти по-скъпи. Има и по-евтини, но са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Става все по-трудно да се оцелее и да се подготвят наистина професионални кадри. Младите хора искат да бъдат мениджъри ако могат още с излизането си от гимназията да бъдат завършили мениджъри. Никой не иска да бъде обучен професионално.--------------Така е за съжаление. Обаче при толкова много чантаджии, повечето от тях са безработни, да видиш как ходят по мебелните фирми да търсят работа.. и разбира се не намират. В мебелния бранш сами си обучаваме персонала, за жалост учебния процес е изхвърлил всички подобни специалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още