IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ЧЕЗ Разпределение" АД с уникален проект за защита на птиците

Дружеството разработва прототипи за безопасни стълбове, твърди Виктор Станчев, главен оперативен директор на компанията

10:06 | 07.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Виктор Станчев, главен оперативен директор на &quot;ЧЕЗ Разпределение&quot;<em>. Снимка: Личен архив</em></div>
Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение". Снимка: Личен архив

Г-н Станчев, "ЧЕЗ Разпределение" АД работи по проект извън обичайната дейност на едно разпределително дружество - “Живот за птиците”  (Life Birds). Разкажете ни за него.

“Живот за птиците” е един изключително интересен проект, в който влагаме не само усилия и средства, но и доста емоции. Обявихме старта на проекта в края на миналата година и от началото на 2018 г. започнахме същинската работа по него. Той ще се реализира в рамките на 5 години. Това е един проект, който цели да създаде механизми за защита на птиците и да осигури възможности за безопасно гнездене. В природата се случва птиците да стават жертви при кацане върху електрически стълб или от директен сблъсък с проводници. Същевременно липсата на достатъчно естествени места за гнездене в някои райони в резултат на урбанизацията и изсичането на старите, високи и подходящи дървета, принуждава птиците да свиват гнездата си върху съоръженията от електроразпределителната мрежа.

Те са недостъпни за хората и в същото време са стабилни, а това ги привлича.Тези места са и стратегически наблюдателници по време на лов, както и удобни места за почивка по време на дълъг полет. За да гарантираме безопасността на птиците ние ще инсталираме 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтираме 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Планираме да разработим, произведем и тестваме прототипи на безопасни за птиците стълбове. Със съдействието на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които са партньор на "ЧЕЗ Разпределение" АД по проекта, дейностите ще се извършат в 19 специално защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000. БДЗП ще определи важните за птиците места и местообитанията им, което ще гарантира целенасоченото и ползотворно извършване на предвидените от нас дейности.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Чрез осъществяване на планираните действия ние не само ще допринесем за опазване на живота на птиците, но и ще предпазим електроразпределителната мрежа от пожари, вследствие на запалване на гнезда или прекъсване на електрозахранването при досега на птиците с проводници. Така че тези дейности имат ефект и за хората. Повече информация за проекта може да се намери на сайта: lifebirds.eu.

Как се роди идеята за този проект?

Изпълнението на този проект не е импулсивно решение. Ние от много години работим за съхраняване на биологичното разнообразие и това е естествено продължение на нашите усилия. В "ЧЕЗ Разпределение" АД основан сектор е „Екология“, който създава и развива добри практики, свързани с околната среда. С ентусиазма на хората от екипа, от стъпването на електроразпределителната компания на българския пазар, сме обезопасили 620 гнезда чрез монтиране на платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар, както и 520 стълба. До момента инвестициите ни за запазване на биологичното разнообразие възлизат на над 100 хил. лв. Така че като продължение на дългогодишните ни традиции по извършване на дейности за защита на птиците, ние решихме да кандидатстваме с проекта „Живот за птиците“ по програма LIFE на Европейския съюз, която предоставя финансиране за проекти за опазване на околната среда и природата. За наша радост предложението ни получи висока оценка на европейско ниво и спечелихме финансиране. ЧЕЗ ЧЕЗ

На каква стойност?

Проектът с официалното име „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, (LIFE16/NAT/BG/000612) е с бюджет 2,65 млн. евро, като 1,83 млн. лв. от тях са европейско съфинансиране. Нашите инвестиции са в размер на 820 хил. евро.

Уникален ли е този проект?

Вярвам, че защитата на птиците и опазването на околната среда трябва да е цел на всяко електроразпределително дружество, но мисля, че по отношение на мащабите си нашият проект е уникален за България. Иначе ние черпим опит от други държави. Наскоро взехме участие в международен семинар за обмен на опит в обезопасяването на електрическата мрежа с цел опазване на птиците.

На семинара бяха представени различни технически решения, реализирани по проекти с европейско финансиране. Участие в него взеха и представители от Латвия, Беларус, Португалия, Германия, Полша, както и от домакините – Литва. Ние представихме дългогодишната ни политика за опазване на биологичното разнообразие, както и настоящия проект, и имахме възможността да се запознаем с добрите практики на нашите колеги от чужбина.

На какъв етап е проектът в момента?

В ход са теренните проучвания. Това е един от най-ключовите етапи в проекта, тъй като по време на него екипът на "ЧЕЗ Разпределение" АД и Българско дружество за защита на птиците ще получат допълнително информация за рисковите за птиците въздушни електропроводи в западната част на страната. През настоящия сезон проучванията са съсредоточени в няколко Натура 2000 зони, които са част от проекта – Свищовско-Беленска низина, комплекс Беленски острови, Никополско плато, Златията, Врачански Балкан и Кресна. Целта е полевите експерти да обходят ежемесечно рисковите съоръжения, които бяха предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на БДЗП и ЧЕЗ Разпределение България.

Нашите екипи констатираха и първите жертви по време на проучването – черношипа ветрушка (керкенез), гарван, сойка и др. Проучването ще продължи 3 години, като зоните на конфликт между птиците и електропреносната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Вече проведохме и първата от поредица съвместни срещи с компетентните институции, с които обсъждаме възможностите за създаване на стандарт за безопасни за птиците стълбове. Работим с желание по този проект и се надяваме на положителни резултати. Да променим статистиката ще е истинската награда за нашите усилия и инвестиции. Но очакваме и други награди.

Проектът получи номинация в годишното издание за 2018 г. на Европейските бизнес награди, категория „Бизнес и биоразнообразие“. Европейската комисия ще възнагради компании от всякакъв мащаб, които са допринесли значително за устойчивото развитие. За нас дори номинацията е признание, но се надяваме да бъдем отличени и по време на церемонията по награждаването през ноември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 5 години
КОЛКО ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ТОКА КОЙТО ПЛАЩАМЕ С "РАЗХОДИТЕ" ПО ТОЗИ "ВИСОКОХУМАНЕН ПРОЕКТ" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още