IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЗК "Олимпик" дължи над 9 млн. лв. на близо 200 хил. българи

Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтича в полунощ

19:07 | 17.08.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Българският клон на застрахователна компания "Олимпик" дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи за прекратени предсрочно полици по "Гражданска отговорност", съобщи на извънредна пресконференция днес Ралица Агайн, заместник председател на Комисията за финансов надзор.

Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтичат днес в полунощ. Размерът на сключените полици е за близо 40 млн.лева, но много от тях на разсрочен план, затова загубите на шофьорите ще са по-малки.

КФН е уведомена от Кипърския надзорен орган за проблемите на "Олимпик" на 10 май и оттогава на фирмата е забранено да продава нови застраховки.

Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, съобщи Ралица Агайн. По думите й той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион, макар че "Олимпик" е оперирала само в Кипър и в България.

Ралица Агайн обеща КФН да обяви какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията. По думите й това ще стане, сред като съдът в Кипър се произнесе по ликвидацията на фирмата и бъде назначен постоянен ликвидатор. Ралица Агайн каза, че хората ще си търсят сумите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите, но се проверява, дали и с какви суми, "Олимпик" е участвала в нашия Гаранционен фонд.

Агайн съобщи, че от понеделник до днес над 57 000 души застраховани в "Олимпик" са си купили полица "Гражданска отговорност" от друга компания. Застрахователните посредници ще работят тези дни с удължено работно време, за да успеят да се справят с повишеното търсене. В близките дни КАТ няма да глобява шофьорите с невалидна полица на "Олимпик", съобщи още тя.

Повишаването на цените на застраховката в последно време е свързана с недостиг на премии и съответно на пари за изплащане на обезщетенията, посочи Агайн. Повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт. Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките - съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица.

Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение, посочи тя. По думите й застрахователите трябва да осигурят допълнително най-малко 200 милиона лева, но много по-вероятно около 800 млн.лева за допълнителни обезщетения.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Анонимен
преди 5 години
ми нека ве Булггаристанците кат са кухандъли, кой им е виновен ? ...... кат думнат по некое време Uni Credit Group и разни подобни да нема още изненадани ? .... :)) е малко ше си еббе майката на борсата ама тва е целта на занятието на неколко шепа народ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Честно, мислех че след КТБ, хората малко ще се усетят, че ако нещо е твърде хубаво да е истина, значи не е, но българинът все си мисли, че е "ударил кьоравото". Това са като разни промоции на супермаркетите - отиваш да си го купиш и покрай него си взимаш още 10 неща, заради които по принцип не би влязъл в магазин и реално нямаш нужда от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
А гаранционният фонд се пълни с парите на ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Че защо държавата - по закон гаранционния фонд е длъжен да ги обезщети. Това му е и единствената функция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
"Измамените" българи са се хванали на някакви "супер изгодни" оферти, при което мнозинството от тях несъмнено са осъзнавали, че това не е надежден застраховател и въпреки това са поели риска. Нека сега си поемат и последиците. Категорично съм против държавата да ги обезщетява за тарикатлъка с пари на добросъвестни данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Госпожице Агайн, "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" с ЕИК-200737120 е РЕГИСТРИРАНА и ДЕЙСТВАЩА в България БЪЛГАРСКА ФИРМА РАБОТЕЩА ПО БЪЛГАРСКОТО , А НЕ ПО КИПЪРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО !!!!За тази Фирма важи БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО , а не КИПЪРСКОТО!!ОТ ТЪРГОВСКИЯТ НИ РЕГИСТЪР Е ВИДНО, ЧЕ "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" с ЕИК: 200737120 е ДЕЙСТВАЩА И НЕ И Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА!!!!КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СОБСТВЕНИКА И В КИПЪР И КАКВА ПРОЦЕДУРА ВЪРВИ ТАМ НЕ ЗНАЕМ И НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ЗНАЕМ!!ЗНАЕМ САМО, ЧЕ ОТ 10 май откакто сте ЗАБРАНИЛИ продажбата на застрахователни продукти на въпросната БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ за период от шест месеца , тя напълно законово е продължила работата си.Ако НЯКОЙ не е спазил ВАШАТА ЗАБРАНА и е продължил да продава застрахователните продукти на тази компания , не само той , но и вие носите ПЕРСОНАЛНА ВИНА за липсващия контрол. ИМА ЛИ СКЛЮЧЕНИ ЗАСТРАХОВКИ СЛЕД ТАЗИ ДАТА / 10май 2018 год/ е въпрос на който персонален отговор дължите ВИЕ!! Що се отнася до сключените от БЪЛГАРСКАТА КОМПАНИЯ застрахователни договори преди 10 май 2018 година , те са ДЕЙСТВАЩИ И КЪМ МОМЕНТА И АКО ВИЕ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ НЕ СА СЛЕДВА ДА СЕ ПОЗОВЕТЕ НА КАКВО ОСНОВАНИЕ СТЕ ГИ ПРЕКРАТИЛИ!!КАК СТЕ ПРЕКРАТИЛИ ДОГОВОРИ НА ЕДНА БЪЛГАРСКА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ, НА КОЯТО НЕ Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА И СПОРЕД ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР СЕ ЧИСЛИ КЪМ ДЕЙСТВАЩИТЕ, А НЕ ЗАЛИЧЕНИ ФИРМИ?!!Считам, че информацията Ви е подвеждаща. Разочарован съм и от поведението на ОМБУТСМАНА г-жа Манолова , която показва подозрителна НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. ДЪЛЖИТЕ ОБЯСНЕНИЕ ЗА ТОВА НА КАКВО ПРАВНОТО ОСНОВАНИЕ И ПО КОЙ ЗАКОН ОТ БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ОБЯВЯВАТЕ, СКЛЮЧЕНИТЕ И ДЕЙСТВАЩИ И КЪМ МОМЕНТА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДОГОВОРИ НА БЪЛГАРСКАТА ФИРМА "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" ЗА ПРЕКРАТЕНИ !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
vladtepes
преди 5 години
Измамените следва да потърсят съдействие от арменския прелат на Кипър архиепископ Нарег Алемезян. Може и от католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх, но се чака дълго за разглеждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още