IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците настояват за специален работен режим заради коронавируса

Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да спира, предупреди Иван Ангелов от АЗПБ

11:51 | 02.04.20 г.
<p>
	С<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">нимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа в тези ключови за националната сигурност сектори. За това настояват почти всички браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни, обединени под шапката на „Национален земеделски форум“. При сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа, предупреди Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

"Това положение е пагубно не само за конкретното стопанство и заетите лица, но би създало и редица опасности за населението и националната сигурност. Освен проблема с липсата на работна ръка в сектора, трябва да се знае, че нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната и да бъдат своевременно информирани за това, заяви той.

Върбанов съобщи, че в отвореното писмо, което е по инициатива на АЗПБ, единният апел е адресиран до премиера Бойко Борисов, до председателя на оперативния щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, до министъра на земеделието Десислава Танева и до здравния министър Кирил Ананиев.

Организациите настояват за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите - с определението „критични работници“. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни.

От Асоциацията на земеделските производители в България подготвят предложения за други социално-икономически мерки, които ще бъдат представени допълнително пред Оперативния щаб и Народното събрание

Близо 40 браншови организации настояват работещите да имат правото да изпълняват задълженията си при стриктно определени правила за безопасност.

В призива се подчертава, че земеделските стопани от сектор „Животновъдство“, както и всички преработватели и производители по агро-хранителната верига познават отлично пораженията, които инфекциозните заболявания причиняват при животните. Земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които контактни с него.

"Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да бъде спиран. Представете си, че ако една ферма остане без персонал и за един ден - това означава закриване на предприятието. В нашия сектор всеки работник е контактен с другите и дори различните смени контактуват помежду си. Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните", категоричен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки, който коментира проблема в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още