IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство обяви нов график за ваксиниране

От понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари ще имунизират предимно граждани над 60 г.

13:42 | 17.05.21 г. 5
<p>
	Служебният здравен министър Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

От 18 май влиза в сила нов график за ваксинация срещу COVID-19 у нас. Това става със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

От утре регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица по реда на тяхното записване.

Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца.

В заповедта се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Същевременно в свое изявление, разпространено от пресцентъра на здравното министерство, д-р Стойчо Кацаров призова българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19.

„Всички искаме час по-скоро ограничителните мерки да отпаднат и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса през последните седмици се дължи на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, казва министърът.

Единственият начин за намаление на вируса и смъртността от него е ваксината, казва той.

И припомня, че страната ни се намира на последно място в ЕС по имунизиране срещу коронавируса, въпреки че са поставени над 1 млн. дози.

„Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините, аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Ползата надвишава многократно риска“, казва д-р Кацаров.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров напомни, че ваксинацията е безплатна и доброволна, както и че от това кога ще достигнем колективен имунитет зависи и кога ще приключат ограничитеалните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...евентуално ще е фраш с народ..." : ))) евентуално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
penman
преди 2 години
От такъв министър нещо разумно не може да се очаква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Някои работят събота до обяд, но май не всички. Като цяло доста тъпо решение. Поне вече сме сигурни, че здравните министри у нас, не се избират на база резултати от IQ тест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Глупава заповед.Напълно нелогична.При положение,че вече има изобилие от ваксини, да налагаш подобни измислени ограничения, единствено ще постигне намаляване темпото на ваксиниране.Хем призовава да се ваксинират, хем налага ограничения кога може.И ще стане така че от понеделник до четвъртък ще е празно на пунктовете, а в петък и събота евентуално ще е фраш с народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
irish
преди 2 години
Значи за лице под 60г. Само в петък. Не знам личните лекари да работят събота и неделя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още