IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър разреши посещението на ресторанти и шофьорските курсове

Новата заповед, издадена от Кирил Ананиев, предвижда определени противоепидемични мерки, които трябва да бъдат спазвани от гражданите

16:38 | 03.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени противоепидемични мерки, съобщават от ресорното министерство в прессъобщение. Тази част от заповедта влиза в сила от 6 май.

Според заповедта посещенията на въпросните обекти са разрешени при разполагане на масите в заведенията по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство; обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението. 

Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 5 май, да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения, свързани с автошколите и свързаните с транспортната безопасност квалификации.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, както и носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. И тук са предвидени редица мерки като провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура и спазване на дистанция от 2,5 м. Няма да се допускат лица с повишена телесна температура. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Виж в какво превърна здравната ни система НЕГОДНИКА АНАНИЕВ и щаба му:ИЗГЛЕДАЙ ТОВА КЛИПЧЕ И МИ ОБЯСНИ ЗАЩО НЕ РАБОТЯТ БОЛНИЦИТЕ И ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА:"Киро брейка за нашите болници и коронавирусът"МОЖЕ ЛИ ДА ТИ ГО ПРЕВЪРТИ ГЛАВАТА, ЧЕ ТЪРНОВСКАТА /а не само и тя/ БОЛНИЦИ НЕ РАБОТЯТ !!!НЕ РАБОТЯТ ЗАРАДИ ЩАБА , ГЕНЕРАЛА И НЕГОДНИКА АНАНИЕВ!!ХАРАТА МРЪТ ОТ СТРАХ, НО НА ТЕЗИ *** НЕ ИМ ПУКА - от сутрин до вечер психясват хората и ги побъркват!!ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ НА КИРО БРЕЙКА, КОЙТО ПО ЕДИН ВУЛГАРЕН НАЧИН ПОКАЗВА ГРОЗНАТА ИСТИНА ЗА ТОВА КАКВИ НЕГОДНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ!!!!!ТЕЗИ НИ ВОДЯТ КЪМ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Крас е прав, идващите в чужбина в хотела и 14 дена там, после един тест и тогава навън. Прецакаха милиони хора да стоят като затворници, а пускат болни с по една декларация в ръка да се разхождат из държавата ами не е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
човек , нямаше държава в света , дето да забрани на свои граждани да се прибират ... болни здрави няма значение ... дай една смислена причина да не се прибират ?! освен това Генералът обясни на една от мисирките от мъжки род , защо не може да се карантинират всички завръщащи се от чужбина в специални за целта лагери , както ти казваш ... :))) ... и ти по цел ден да обикаляш по прашните строящи се друмища на татковината и ти ще се изпечеш на текезесарски тен ... :))) ... и на мен дясната ръка до малко над лакътя и калниците ми на зелката , щото и аз на работното конче имам подвижен покрив , са в рoмски нюанс от пролетното слънце ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 3 години
РАНО ИЛИ КЪСНО АНАНИЕВ И ЩАБА ЩЕ БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА "МЕРКИТЕ" КОИТО БЛОКИРАХА ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА И НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ!!Представете си до какъв *** докараха тези негодници и безделници държавата след като създадоха КПП- та на изходите на всички ОКРЪЖНИ ГРАДОВЕ , а ОСТАВИХА ОТВОРЕНИ ЛЕТИЩАТА ОТКЪДЕТО БЕЗПРЕПЯТСТВЕННО НАХЛУВАХА ТЪЛПИ ЗАРАЗЕНИ ОТ ЧУЖБИНА!!!Нима тези *** не осъзнаваха, че ВИРУСА се внася от чужбина и всички които идваха от там трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СА В КАРАНТИНА В ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ТОВА СГРАДИ ПОД ПЪЛЕН КОНТРОЛ И НАБЛЮДЕНИЕ?Вариантите да не го правят са, че са или уникално *** и прости или пък че изпитват садомазохично удоволствие да ни поставят под домашен арест със заплахи които звучат умопомрачително на фона на това което правят. ВИДЯХТЕ ЛИ ДНЕС ОБГОРЯЛАТА ОТ СЛЪНЦЕТО ФИЗИОНОМИЯ НА "РАБОТЕЩИЯТ" ПРЕМИЕР, КОЙТО С ЩАБА СИ НИ СЪВЕТВА ДА НЕ НАПУСКАМЕ ДОМОВЕТЕ СИ?!!!А ЗАЩО ТОЙ ГО НАПУСКА И СЕ ПЕЧЕ НА СЛЪНЦЕ?!!ЗАЩО ЗАБРАНЯВА НА НАС ДА ПРАВИМ ТОВА КОЕТО ТОЙ ПРАВИ?!!ТОВА ВЕЧЕ Е НЕ САМО НАГЛОСТ , НО И ДВУЛИЧИЕ!!!След като в резултат от "МЕРКИТЕ" бяха затворени и доведени до фалит хиляди дребни и средни фирми, САМОДОВОЛНИЯТ премиер предлага соломоновски решение - ДА ИМ ДАДЕ КРЕДИТИ!!ХЕМ ФАЛИРВА ФИРМИТЕ , ХЕМ И КРЕДИТИ ИМ ДАВА!!Колко е "благороден" !!! МИСЛЯ, ЧЕ НЕ СМЕ ТОЛКОВА *** И НЕ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ КАТО НАРОД!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още