IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затворените бизнеси да се компенсират веднага, настоява АИКБ

Васил Велев посочи три грешки в новата мярка на правителството в помощ на бизнеса за работниците в неплатен отпуск

11:28 | 29.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев настоява затворените бизнеси да се компенсират веднага, за да не се допуска драматичен икономически срив.

„Видяхме какво се случи през второто тримесечие  в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от 8,5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”, коментира Велев по Нова телевизия. И посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той. 

Велев посочи три грешки в новата мярка на правителството в помощ на бизнеса - 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск. Той призова всички работодателски организации да не стартират такава мярка

„От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена“, каза от.

„Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта“, попита Велев.

Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.

Относно най-новата мярка „Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

„Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на заетостта не е достатъчно. „ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, даде пример той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Естествено ,че бюджетните няма да ги пипат. Идвт избори :)А догодина парите откъде за бюджетните ? Данъците Х 2 или нов заем нещо такова .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още