IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи: Решението на ВКС изправя бранша пред финансова заплаха

Неимуществените обезщетения за болка и страдание раждат криминални схеми, твърди Светла Несторова, председател на АБЗ

10:52 | 06.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение застрахователният бранш е изправен пред финансова заплаха. Това коментира в ефира на bTV Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите (АБЗ).

Тя изрично подчерта, че компаниите не искат лимит на обезщетенията по задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, а лимит само на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание. 

„Този компонент е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми”, каза още Несторова.

По думите ѝ практиките са ужасяващи – като се започне от това да се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна, каза още председателят на Асоциацията на застрахователите.

Според Несторова по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект, като обясни, че човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата, а в целия свят има методика за изчислението му.

Относно внесените промени в кодекса от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова Несторова коментира, че са по-скоро „кризисни“. Според АБЗ праговете трябва да са временни, докато се изработи ефективна методика за неимуществените обезщетения.

Според Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, решението на ВКС по отношение на обезщетенията при катастрофа дестабилизира финансовия сектор. "Никой не ограничава имуществени обезщетения, които мога да се търсят в случай на смърт, което освен различни финансови обезщетения включват лечение, медицински разноски, както и загуба на доход на семейството и т.н. Говорим за съвсем малък компонент – символичното обезщетение за болки и страдания, което в България не е символично. В Европа средният размер е между 10 и 20 хил. ", обясни тя в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Лимитите могат да бъдат такива, каквито обществото реши да плаща в подобни случаи. Обществото трябва да знае, че всъщност всички тези обезщетения за загиналите на пътя се изплащат през цената на застраховка  „Гражданска отговорност“. България има най-високата смъртност по пътнотранспортни произшествия. У нас загиват близо 100 души на един милион годишно. Същевременно ние имаме една от най-ниските цени на „Гражданска отговорност“, която застрахователите държим, за да може всеки човек да си я позволи. Всяка година обезщетението за неимуществени болки и страдания се вдига в пъти. Сега сме стигнали до над 100 000 лв. на един наследник. Миналата година всички дружества бяха на загуба. Имаше фалит на застраховател със значителен пазарен дял", посочи Колчакова.

Според Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи размерът на това колко разходи ще трябва да направят застрахователите изобщо не е ясен. В ефира на БНТ той заяви, че в момента казусът се използва, „за да се плаши обществото с високи цени на ГО“. Това, което лансират застрахователите, колко ще се повишат разходите се базира на изчисления върху две неща - колко ще са наследниците от разширения кръг, които ще поискат обезщетение и колко е средната цена на изплатеното обезщетение, обясни още Тодоров. Той е категоричен, че лимити не може да има, ако се поставят, то това ще бъде повод държавата да бъде осъдена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
bobi4567
преди 5 години
Прави са този път застрахователите. Натискат го да вдигнат Гражданската а същото време обезщетението за пострадали ще е само 20к. Печелят адвокатите и други тарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
m a x
преди 5 години
Всяка година са на все по-тлъста печалба от задължителната Гражданска отговорност -- http://***.fsc.bg/bg/pazari/zastrahovatelen-pazar/statistika/obshto-zastrahovane/ . Сега викат да не им намалее, като се лакомят за още повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
ДДС също ражда криминални схеми, дайте да го отменим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Наистина ли 118 000 лв. е взел някой като обезщетение за смърт, според статията това била средната стойност? Аз ще се очудя ако даже един човек е получил толкова, камоли да е масова практика, с нашата малка икономика ми звучи невъзможно да се генерира оборот за да се плащат такива обезщетения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още