IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо стъпката на САЩ с Андон Миталов беше изненада

Ще светнат ли червени лампички на инвеститорите с посланието след случая със съдията, коментира Димитър Марков, директор Правна програма в ЦИД

15:26 | 07.02.20 г. 2
Защо стъпката на САЩ с Андон Миталов беше изненада

По думите му съдия Андон Миталов е непознато лице в България.

"Името му беше изненада за обществото. По-скоро очакванията бяха за изпълнителната власт и текущите разследвания в областта на хазарта и околната среда", коментира юристът.

В сряда, в изявление на държавния секретар Майк Помпео беше обявено, че съдията от Специализирания съд Андон Миталов е българинът, на когото Щатите забраняват да влиза в страната. Той е и съдията, който пусна обвиняемият в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, докато има мярка за неотклонение, и да отиде в Москва, където получи орден от Владимир Путин.

"Това е една нова стъпка, сравнително агресивна, но не е изненадваща в контекста на посланията, които САЩ отправят към България", каза експертът.

Марков е на мнение, че все пак това далеч не е най-страшното име от всички, които сега циркулират в медиите.

В деня, в който беше обявена новината за това, че САЩ за първи път ще приложат такава мярка срещу българин, президентът Румен Радев сне доверието си от правителството.

"Президентът е последователен в политиката си", смята Марков и посочи, че конфронтацията между институциите и свързването на България с корупция е причина червените лампички на инвеститорите да светнат.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
Ivel
преди 4 години
Пародия, сами се унизиха с този избор, що не ни питат нас българите кой е най-корумпирания човек в старната, намерили кого да изберат. Много смешно и жалко е елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
Всичко у нас е абсурдно. И тази особа горе на снимката, нарекла се Димитър Марков (всеки отговаря за физиономията си, той е приел тази), и този "избор" на САЩ да се борят с нашата корупция - те не знаят за Пеевски, Борисов, Цветанов, Домусчиев и т.н. - НИКОГА не са и предполагали за такива личности; те не виждат странните силови мерки на насила избрания главен прокурор, които напомнят за най-"бесните" болшевишки времена да се гонят неудобните. ТОЛКОВА личи профила ни на колониална държава на САЩ, която е решила окончателно да ни унищожи, че ме е срам и ме изпълва безнадеждност. Защото само от народа зависи да продължи ли така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още