IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Мездра забрани 5G мрежата?

Затворените фирми не плащат наеми и такси на територията на общината по време на пандемията, съобщи кметът на общината Иван Аспарухов

12:03 | 08.01.21 г. 1
Защо Мездра забрани 5G мрежата?


Решението на Общинския съвет на Мездра да наложи едногодишен мораториум върху изграждането на 5G мрежа на територията на общината е неизпълнимо според кмета на града Иван Аспарухов. 

 „Това решение, според мен, е неизпълнимо, защото може да забранява орган, който разрешава. В този ред на мисли решението на общинският съвет не е обвързващо за изпълнителната власт“, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иван Аспарухов, кмет на община Мездра, бивш член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Според Аспарухов не е имало никакво становище за рисковете, вредите или за ползите от тази мрежа, а на базата на слухове не може да се вземат решения. Инвестиционни проекти за над 20 млн. лева се реализират в Мездра от март миналата година насам, независимо от пандемията. Инвестициите са основно в секторите на  добив и обработка на скално облицовъчни материали  хотелиерство, каза още Аспарухов.

Кметът на община Мездра съобщи, че за подпомагане на местния бизнес по време на пандемията затворените предприятия не са плащали наеми и такси на територията на общината.

Относно държавното подпомагане на общините по време на пандемията Аспарухов обясни, че в края на миналата година са били приети компенсаторни механизми, които позволяват част от бюджета на общината да бъде използван за борба с коронакризата, но към момента не са изплащани директни помощи на общините.

Аспарухов също така коментира организацията на предстоящите избори, като посочи, че „единственото притеснение е, че обстановката е ограничителна“. „След като няма никакво намерение за по-тежка промяна в Изборния кодекс, за нас остава организацията по това как да осигурим на хората нормално гласуване, смята той и призова това да не довежда до намаляване на активността.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на  „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Ами явно суеверията отстъпват на иновациите или по-точно конспиративната теория как ваксината за коронавирус съдържа нанорoботи, които се управляват чрез 5G... Това, че тази ваксина е под всякаква критика въобще не валидира подобни налудничави теории...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още