IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай иска да инвестира в ЕС и България?

Има ли рискове при възстановяването на “Пътя на коприната”, коментират след визитата на Ли Къцян д-р Иво Ганчев и проф. Васил Проданов

12:18 | 09.07.18 г.
Защо Китай иска да инвестира в ЕС и България?

Китай ще работи с Европа и ЕС и това беше повторено няколко пъти в речта на китайския премиер Ли Къцян на фона на честите опасения в Брюксел, че срещата „16+1“ може да раздели Европа.

Върху това акцентира в студиото на Вulgaria ON AIR д-р Иво Ганчев, който е преподавател по право в Пекинския университет и в Лондонския утиверситет „Куин Мери“, след първата визита на Ли Къцян в България, която е и първата му в Европа в рамките на втория му премиерски мандат.

Според проф. Васил Проданов, преподавател по философия в УНСС и главен секретар на Българското философско дружество, всичко това обаче крие известни рискове.

"Тези инвестиции се случват на фона на една разгръщаща се геополитическа битка, в която единният до момента западен свят започва да се цепи. Налице са търговски и технологически войни, както и една тенденция на мултиполяризация.", подчерта проф. Проданов.

По думите му в момента Китай е притиснат от Съединените щати, а от това страда и Европейският съюз.

"При така стичащите се обстоятелства връзките на азиатската страна със Западна Европа стават все по-важни, а пътят към нея минава през Централна и Източна Европа, в които пък Китай вижда добри възможни партньори", каза още Васил Проданов.

Д-р Иво Ганчев, обаче е категоричен, че срещата “16+1“ е важна за добрия имидж на България, тъй като за пръв път от 2000-та година насам китайски премиер идва на посещение в страната ни.

“Надяваме се всичко оттук нататък да бъде успешно", коментира той и припомни, че Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие подписаха споразумение за кредитна линия от 1,5 млрд. евро за български фирми.

Средствата са от китайската банка и ще отидат за кредити с ниски лихви. Общо десет споразумения бяха подписани след разговорите между Бойко Борисов и Ли Къцян в Министерския съвет, а китайският премиер заяви, че страната му иска да разшири инвестициите си в България.

Защо обаче китайските компании избраха да изсипят милиарди в страната ни и доколко големи проекти като АЕЦ "Белене" и тунел под Шипка попаднаха в приоритетите на Пекин и София? Какво ще изнася България в Китай?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още