IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 1 януари 2020 г. е реалистична дата за промяната при касовите апарати

Процедурата е планирала грешно, твърдят програмистите

11:15 | 11.02.19 г.
Защо 1 януари 2020 г. е реалистична дата за промяната при касовите апарати

До юни да сменим всички касови апарати, между юни и септември да прецизираме текстовете, за да няма неразбрали, и от септември до декември софтуерните компании да започнат да инсталира приложението, което е базирано на подобрени текстове и наредби. Тогава ще имаме една добра среда, технически обезпечена, подкрепена от бизнеса, правилно изпълнена. Смятам, че 1 януари 2020 г. е страхотна дата за празнуване. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

До края на март близо 200 хил. регистрирани по ДДС фирми трябва да актуализират касовите си апарати, а техният софтуер да бъде подобрен. Но това няма как да стане, въпреки желанието на бизнеса да се справи в срок, смята Танев. 

„Процедурата е планирала грешно, несъобразена с възможността всички звена в нея да се синхронизират“, каза Танев в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Ние не променяме касовите апарати и не обновяваме софтуера. С тази наредба за пръв път се въвежда контрол върху системите за управление на продажби. Променя се начинът, по който бизнесът функционира, защото той започва да предава нови данни, трябва да преработи сегашния си софтуер“, разясни експертът.

По думите му не става дума за опозиция или нежелание на бизнеса да рапортува към НАП, да укрива данъци, това е грешна концепция, но въпреки подкрепата на бизнеса, всичко трябва да е добре планирано и изпълнено.

Администрацията (НАП) е сбъркала почти във всичко, свързано с промяната в изискванията за софтуера на касовите апарати, заяви Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара (БСК), по повод насрочения за днес дебат по темата.

"На първо място администрацията не трябваше да прави от бизнеса свой противник, а свой съюзник в тази тема, защото светлият, нормален и прозрачен бизнес в България има абсолютно същия интерес сивите парични потоци в икономиката да изчезнат. Тези нови фискални устройства ще дадат възможност всички най-накрая да бъдат равнопоставени", каза Радев в интервю за "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В крайна сметка ние за това се борим - за светла и конкурентна икономика. Голямата грешка дойде от това, че обсъждането на въздействието на тази наредба се случи, след като тя беше приета", каза още Радев.

"Производственият капацитет на производителите на този софтуер изисква време, за да се произведат всички тези устройства, да стигнат до крайните стопански субекти. Остават 7 седмици с по 5 работни дни - невъзможно е", каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още