IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитените детски градини и училища ще се финансират допълнително

Кабинетът прие критерии за включването на социалните заведения в специален списък

15:04 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерският съвет прие критерии, според които ще се определят защитените детски градини и училища, и регламентира условията и реда за тяхното допълнително финансиране, съобщи пресцентърът на кабинета.

Детска градина ще бъде обявявана за защитена, когато нейното закриване би довело до необходимост най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят.

Другият случай, в който тя става защитена, е ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, които организират предучилищно обучение.

За защитена може да се определи и част от детска градина, която се намира в друго населено място, ако отговаря на критериите, реши кабинетът.

Защитена детска градина ще получава допълнително финансиране от 21 хил. лева, ако се намира в планински район и 19 хил. лева – в останалите случаи. Когато се защити част от детска градина, тя ще получава допълнително финансиране от 16 хил. лева, ако е в планински район, и 14,5 хил. лева в останалите случаи.

Защитените детски градини ще получават допълнително финансиране и за малък брой деца.

Критериите за обявяване на защитено училище са различни за различните степени на образование.

Основно училище (І-VІІ клас) става защитено, в случай че ако бъде закрито или преобразувано, поне десет деца ще трябва да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище. От осми до десети клас училището влиза в списъка, ако най-малко 15 ученици ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната субсидия за тези училища е 32 хил. лева за планински район и 29 хил. леве за останалите, като те също ще получават допълнително финансиране и за малък брой ученици.

Списъкът със защитените детски градини и защитените училища ще се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет.

Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. Предложенията за защитени детски градини и защитени училища трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата и учениците.

Необходимо е и да бъде посочена информация дали училището или градината съответстват на критериите, описани в постановлението, уточняват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още