IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват съкращения в ТЕЦ "Бобов дол"

До няколко седмици ще бъдат освободени 186 души, работниците излязоха на протест

15:53 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започват съкращения в ТЕЦ "Бобов дол"

186 от общо работещите около хиляда души в  ТЕЦ "Бобов дол" ще бъдат освободени в периода 15 август - 15 септември. За това алармираха служители в централата, които излязоха на мълчалив протест в обедната си почивка днес, съобщи БТА.

Протестиращите се обявиха и против готвеното намаление на заплатите със задна дата - от 1 юни. Работните заплати в централата ще бъдат намалени с 20 на сто. В същото време възнагражденията не се изплащат редовно, съобщават още работниците.

Заповедите за съкращения вече са подписани, коменираха от ръководството на ТЕЦ-а. Изпълнителният директор на дружеството Владимир Владимиров увери, че има споразумение с Българския енергиен холдинг (БЕХ) централата в Бобов дол да бъде натоварена максимално през следващите няколко месеца, което означава, че друго съкращение на персонала не се предвижда. 

Освобождаването на 186 служители е мотивирано с намаления обем на работата в момента. ТЕЦ "Бобов дол" работи само с един от енергоблоковете си.

По думите на Владимиров Националната електрическа компания (НЕК) дължи на централата около 10 милиона лева.

Припомняме, че заради липсата на достатъчно потребление на електричество в момента много от централите в страната работят с намалена мощност. Статистиката в реално време на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че основен производител на електроенергия в последните седмици са ТЕЦ-овете - кондезационни и топлофикационни, които произвеждат малко над 40% от потребяваното в момента електричество. 

От статистиката на ЕСО обаче не става ясно кои мощности са натоварени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още