IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват масови тестове в Банско за изградени антитела срещу COVID-19

Увеличението на болните с положителен тест е 2,8% за денонощието, 581 са заразените у нас

08:12 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Започват масови тестове за коронавирус в Банско - градът, който премина през 14-дневна карантина.

Разпоредил съм днес да се правят масови тестове в Банско, заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовния брифинг тази сутрин.

"Приемаме, че Банско е огнище. Затова ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват наличие на антитела", каза премиерът. 

Решава се да се проведе изследване, за да се види имат ли хората изграден имунитет срещу COVID-19, за търсене на антитела, защото са минали повече от три седмици от установяването на заразата. Целта е доказването на антитела, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Засега няма достатъчно налични тестове, за да започне масово тестване на населението в цялата страна, каза Борисов. Физически няма от къде да се купят бързи тестове, обясни премиерът.

581 вече са заразените с коронавирус в страната, от които 16 са новите случаи за изминалото денонощие. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Шестима души са настанени в болница, а 496 са изследвани през денонощието.

Увеличението на заразените е 2,8% за денонощието.

Няма нова област със заразата. В София има 11 случая, в Стара Загора - 3, Кърджали – 1, Пловдив – един.

От медицинския персонал вече са 32 заразените, което 5,5% от заболелите. Новият случай е на жена на 64 години, която е рентгенов лаборант в София.

Досега 42 са излекувани, от които 27 мъже и 15 жени. Един е починал вчера – мъж на 36 години от болница „Св. Анна“. Той е бил с тежка черепно-мозъчна травма.

Общо починалите са 23, което е 3,9% от всички, със средна възраст 65 години.

В болница са 213 души, от които 21 са в интензивно отделение.

Има достатъчно осигурени лекарства, които дават положителен резултат при лечение на коронавирус, каза Борисов в отговор на въпрос за различни медикаменти, за които стана ясно, че дават добър резултат при лечение. Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени заедно да работим усилено по темата за лекарствата, каза премиерът.

Във връзка с информацията, че Япония ще предоставя лекарство на България, Бойко Борисов отбеляза, че „докторите казват, че не пречи, може и да помага лекарството, но лекарите проявиха жест и ни включиха в списъка“. Премиерът напомни за визитата на японския премиер в България преди години.

Премиерът каза още, че българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, отколкото "велики империи". Презапасили сме болниците на първа линия, сега раздаваме и на Бърза помощ. На Северна Македония ще се изпратят 100-ина облекла на лекарите на първа линия, допълни Борисов.

Премиерът коментира и ситуацията със затворените паркове и градинки. Давам тема за размисъл, каза той – каква организация да има, за да се ползват паркове, но да няма струпване“. И намекна, че може да е по часове влизането в паркове на групи – както се прилага с магазините и възрастните хора.

Всичко това е важно, за да не изпуснем положението със заразяването, категоричен е премиерът.

На брифинга стана ясно, че Борисов е поискал оставката на директора Стоян Мавродиев и цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР).  Преди дни стана ясно, че ББР е отпуснала след началото на извънредното положение 75 млн. лв. кредит  за дружество, свързано с голямата колекторска компания "С.Г. груп" като мярка срещу пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... Бащицата е номер едно ... слушах сутрешната пресконференция ... дОбър е ... :))) ... жив и здрав да иляди ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още