IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват доставки на хлорохин в цялата страна

Запасите, които фирмата "Бул Био" има в момента, са достатъчни за лечението на 2500 пациенти

11:09 | 07.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Фирмата „Бул Био" има възможност за дистрибуция и лекарството хлорохин още днес ще бъде разнесено из цялата страна. Всички лекарства са в норма, продуктът е осигурен за употреба в страната". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести.

Запасите, които има в момента, са достатъчни за лечението на 2 500 пациенти. Една опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти. 

Днес в Центъра на място пристигнаха премиерът Бойко Борисов, ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов, предава Нова телевизия.

За София доставките започват днес. Борисов подчерта, че още днес трябва да се транспортират в цялата страна.

От своя страна Мутафчийски каза, че успехът е безспорен.

„Поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.

Ген. Мутафчийски припомни, че още в първите дни на епидемията дружеството на инфекционистите е разработило протоколи и там е даден точен опис за използване на лекарството - колко от този препарат се третира, как да се манипулират хората. „Съвсем ясно е разписано как да се използва медикаментът. Има опис и може да се смята, че използването му е безопасно", посочи началникът на ВМА. 

„Това беше една изключително важна стъпка в правилна посока и да дадем възможност на всички да бъдат по-спокойни“, каза от своя страна проф. Балтов, цитиран от bTV.

Преди седмица премиерът отново беше в Центъра за заразни и паразитни болести, когато разговаря с управителя на „Бул Био“ д-р Румен Кофинов. Тогава той обеща, че държавата ще осигури 22 млн. лв. за три проекта, разработени от компанията – за нова производствена линия на БЦЖ ампули, за разширяване на производството на човешки кръвни продукти и за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне.

„Бул Био“ притежава редица европейски сертификати и има издаден лиценз от Световната здравна организация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 3 години
Само дето няма полза от него.Имитираме дейност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още