IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва работата по оценка на трите оферти за доставка на патрулни кораби за ВМС

Докладът за придобиване на корабите ще бъде внесен до 12 юни в Министерския съвет

14:16 | 22.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;МТГ &ndash; Делфин</em></p>

Снимка: МТГ – Делфин

До 12 юни докладът на междуведомствената работна група по проекта за придобиване на два многофункционални патрулни кораба от българската армия ще бъде внесен в Министерския съвет. Това каза контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС и заместник-председател на работната група, днес при отварянето на постъпилите оферти за корабите, съобщи БТА.

До 16 април тази година са постъпили предложения от три компании - германската Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG, българската „МТГ – Делфин“ и италианската Fincantieri. 

Проектът за патрулните кораби е един от трите основни проекта на Министерството на отбраната.

В методиката за оценка на офертите са залегнали четири показателя - способности, цена, индустриално сътрудничество, интегрирана логистична поддръжка.

Работата на междуведомствената работна група ще се раздели на два периода - първо ще бъдат оценени техническите характеристики, а след това ще започне работата на комисията по оценка на ценовото предложение на участниците, обясни Петев.

Вторият период ще започне на 29 май, когато ще бъдат отворени ценовите предложения, след което ще се формира оценката по показателя цена и работната група ще подготви доклад за най-добрата и изгодна оферта, който ще бъде депозиран в МС до 12 юни тази година.

Предвижда се първият от корабите да бъде придобит до края на 2023 г., а вторият - до края на 2024 г. Цената на придобиване е 984 милиона лева с ДДС.

Способностите, които ще придобият ВМС, са борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за радио-електронна борба, обясни заместник-министър Анатолий Величков, който е председател на междуведомствената работна група.

Целта на този проект е чрез придобиване на патрулните кораби да бъдат изпълнявани широк спектър от задачи по гарантиране на морския ни суверенитет и защита на националните интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация, отбеляза Анатолий Величков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още