IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва производство на български маски, шлемове и очила

Има готовност да се произвеждат по 30 - 40 хил. маски на ден за многократна употреба

18:06 | 20.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Започва и производство на български шлемове и очила.&nbsp;<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Започва и производство на български шлемове и очила. Снимка: Министерство на икономиката

Започва производство на български маски, шлемове и очила. Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с български производители и учени, на която бяха представени образци на маски, защитни шлемове и очила, съобщават от икономическото министерство.

На срещата стана ясно, че вече са тествани филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите. Филтърът може да се ползва за маски за употреба многократно, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново. Това казаха учените проф. Стоян Шишков и проф. д-р инж. Павлинка Долашка, разработили новото предпазно средство и показаха готовите маски.

Има готовност да се произвеждат по 30 - 40 хил. от тези маски на ден, стана ясно по време на срещата. Те са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската.

Министър Караниколов изтъкна готовността на българските учени и производители със съдействието на държавата да започнат производството на тези защитни материали.

По рано през деня след среща в Министерството на икономиката стана ясно, че започва и производство на български шлемове и очила. Поне 5 фирми започват производство, чийто капацитет може да надскочи 3000 шлема на ден.

За защитните очила се разработва технология, която да бъде готова до седмица и ще бъде вкарана в производство в компании от автомобилния клъстер. Предвижда се количествата да бъдат не само за захранване на българския пазар, но и за фирми от цяла Европа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 4 години
Освен да раздава пари,ДЪРЖАВАТА ,също може да инвестира повече в инфраструктурни проекти/малки и големи/,строителство ,ремонти ,и други полезни проекти ,с които да запази икономиката , да увеличава заетостта и да гарантира доходите на гражданите и семействата им. Също бюрата по труда могат да набират работници и он-лайн и да се пренасочват желаещи безработни ,към такива проекти.,спазвайки санитарните изисквания.Държавата ,също може да инвестира повече в шивашки фирми и други производства, фирмите да получат данъчни облекчения за закупуване на машини и обурудване за да се разкрият повече работни места и запълнят с безработни от други сфери.Открити нови работни места и позиции трябва да се обявяват не само в бюрата по труда ,но и по кабелните телевизии и сайтове,могат да се организират квалификационни мини курсове от по 7-10 човека за конкретно производство ,от фирмите или с държавна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още