IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждане на Национална система за управление на водите в реално време

Общата стойност на проекта е 6,9 млн. лв., като 5,9 млн. лв. са финансирани от Кохезионния фонд на ЕС, националното съфинансиране е 1,04 млн. лв.

15:14 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изграждане на Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ) с едно управленческо звено се предвижда в програмата от мерки за управление на риска от наводнения. Това каза зам.-министърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Красимир Живков на пресконференция във ведомството, предаде БТА.

Общо 14 са дейностите по проекта. Повечето от тях са технически. Очаква се проектът да приключи на 14 април 2022 г. Общата стойност е 6,9 млн. лв., като 5,9 млн. лв. са финансирани от Кохезионния фонд на ЕС, националното съфинансиране е 1,04 млн. лв. 

Живков добави, че чрез системата ще бъде въведен интегриран подход за оперативно наблюдение и управление на водите в страната. Системата ще осигурява наблюдение за бързо променящите се характеристики - валежи, снеготопене и речен оток.

Първата фаза от изграждането на системата е проектът "Създаване на система за Управление на водите в басейна на река Искър", отбеляза Илияна Тодорова - директор на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Целта на проекта е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици чрез централизирано събиране, обработване и анализ на информацията в реално време. Това дава възможност да се вземат адекватни и ефективни решения за управление, допълни тя. 

Специфичните цели на проекта са намаляване на риска от наводнения в 4 от общо 116 идентифицирани района със значителен потенциален риск от наводнения, попадащи в басейна на река Искър. Втората специфична цел е повишаване на готовността на административните структури, участващи в управлението на водите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още