IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за социалните услуги ще бъде дискутиран още шест месеца

Социалният министър Деница Сачева подкрепя отлагането му, за да се изчистят текстовете, които притесняват обществеността

14:23 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред парламента се проведе пореденият протест на родители срещу промените в Закона за социалните услуги.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Пред парламента се проведе пореденият протест на родители срещу промените в Закона за социалните услуги. Снимка: БТА

 

Социалният министър Деница Сачева подкрепя отлагането с шест месеца на Закона за социалните услуги. Това обяви тя на брифинг в парламента след среща с народните представители от ПГ на "БСП за България". 

Сачева заяви, че пред депутатите тя и екипът й още веднъж са подчертали подкрепата за отлагането на законопроекта.

Днес предстои текстовете с промените в закона да бъдат разгледани в социалната комисия, а в петък - да влязат в пленарната зала. 

Междувременно пред парламента и днес граждани протестираха с искане за отмяна на закона.

Сачева обясни, че целта на това отлагане е да бъде намалено напрежението в обществото. Тя посочи, че в тези шест месеца ще бъдат организирани поредица от дискусии в цялата страна, за да се изчистят текстовете, които притесняват обществеността. 

Министърът напомни, че 85 на сто от социалните услуги в България се изпълняват от българските общини и едва 15 на сто - от неправителствените организации. Тя каза още, че Министерството на труда и социалната политика не заплаща на неправителствени организации. По думите й те получават своето финансиране чрез общините, тогава, когато самата община е решила, че няма достатъчно капацитет и трябва да наеме съответно неправителствена организация. 

Деница Сачева коментира, че през изминалите две години почти 1000 деца са били реинтегрирани при техните биологични семейства и още за 1300 социалните работници са успели да предотвратят изоставяне. 

"Това, което в момента виждаме и чуваме в пространството, действително е, от една страна, насаждане на страхове. От друга страна, очевидно сигурно има и известна политическа пропаганда, но ние ще положим усилие в месеците до влизането на закона в сила да проведем дискусии в цялата страна", посочи министърът.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова обяви, че БСП ще гласува за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги с шест месеца. Темата е изключително важна за българското семейство и българското дете, и породи огромно обществено напрежение. Очевидно е, че правителството не се справя с комуникацията, обяснението и решенията по този въпрос, коментира тя. 

Нинова съобщи, че проучват възможността и при юридически основания да внесат отделни текстове в Конституционния съд, за да се произнесе дали противоречат на основния закон. 

Днес протестиращи пред Народното събрание поискаха  отмяна на Закона за социалните услуги, предава БНТ. Те настояват за цялостната отмяна на закона, защото не защитавал родителите и не формулирал какво е дете в риск.

Протестиращите смятат, че отлагане ще даде време за модерен закон, който не противоречи на Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още