IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите промени за изчистване на платения отпуск са обнародвани

Според промените неползваният платен отпуск до 1 януари 2010 г. трябва да се вземе до края на 2011 г.

13:10 | 30.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Законовите промени за изчистване на платения отпуск са обнародвани

Промените в Кодекса на труда за ползването и изчистването на платения отпуск са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

Според промените неползваният платен отпуск до 1 януари 2010 г. трябва да се вземе до края на 2011 г.

Работникът вече ще е длъжен да ползва полагащия му се платен годишен отпуск в рамките на годината, за която е. За следващата ще могат да се прехвърлят само до 10 дни от предходната, при условие че работодателят не ги е разрешил по важни производствени причини.

Работодателите трябва да правят график в началото на всяка година за ползване на отпуска, така че да се даде възможност на всички работници и служители да си ползват отпуска до края на годината. Когато работодателят не е решил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът имат право сам да определи време за ползването му, като уведоми работодателя две седмици предварително.

Работодателят ще може да праща работник в неплатен отпуск до 60 дни през календарната година без негово съгласие, в случай на намалена работа на предприятието. Мярката е временна - до края на тази година.

За периода на неплатения отпуск трябва да се ползват мерки по програма „Развитие на човешките ресурси“.

До 31 декември тази година се удължава с още три месеца периодът, за който се въвежда непълно работно време. До края на следващата година периодът, за който работодателят може да възлага на работника или служителя да извършва временно друга работа в същото или друго предприятие, може да бъде удължен с още 45 календарни дни за една година.

Периодът на принудителния неплатен отпуск или на намаленото работно време се считат за осигурителен стаж.

Според юристите най-добре е да се изчистват първо отпуските за тази година, защото за следващата ще могат да се прехвърлят най-много до 10 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vannav
преди 13 години
и сега чл. 172 ал- 4 позволява на работодателя да заповяда на работника /служителя/ да ползва платения отпуск от .. до .. с колегата имаме да ползваме отпуск от 2006 насам . аз бях един месец , сега той пусна молба за едномесечен отпуск и ме разрешиха само 10 дни . просто ще ти изгори останалата отпуска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още