IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроекти заляха деловодството на парламента

БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г.

18:30 | 21.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"БСП за България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" буквално заляха деловодството на парламента със законопроекти. Повечето са свързани с реформа в съдебната система, преизчисление на пенсиите и различни обезщетения.

Както обещаха, социалистите внесоха законопроект, насочен към възрастните хора. От партията на Корнелия Нинова предлагат създаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, социална подкрепа, продължаване на активния живот и др. БСП отново подновява намеренията си да бъде въведена опцията за приемни семейства за възрастните хора.

Левицата предлага и да отпаднат таксите за детските градини и ясли. С промени в мотивите към промените в Закона за местните данъци и такси се посочва, че безплатните ясли и детски градини трябва да бъдат държавна политика. "Кризата с COVID-19 остави много млади хора без постоянни доходи. Ако те не могат да плащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се омагьосан кръг, в който потърпевши са младите родители" мотивират се от БСП. Социалистите са категорични, че това е един от начините да се стимулира раждаемостта. Според вносителите на общинските бюджети ще струва около 40 милиона лева, за да се гарантира достъпът до детски заведения на деца от всички социални групи.

Два законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, водещи до преизчисляване на пенсиите, внесоха от БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Припомняме, че именно тази тема скара депутатите в предишния парламент, защото от "Демократична България" прецениха, че решението трябва да бъде взето след по-широко обсъждане и в крайна сметка след ожесточени дебати решението за преизчисление от 1 юли с осигурителния доход от 2018 г. остана прието само на първо четене.

Според новия законопроект на БСП първото, което трябва да се направи, е преизчисляването на старите пенсии, като основен принцип в осигуряването трябва да е равнопоставеността и солидарността на осигурените. 

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" пък държат да се създаде баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018 г., и тези след това. "Чрез него ще се увеличават пенсиите на около 7% от българските пенсионери, като в същото време се намаляват диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините", пише в мотивите на партията на Мая Манолова

Общото между двата законопроекта е, че се предлага от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. БСП обаче искат това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., а  от "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г.

Изчисленията на БСП показват, че тяхното предложение ще струва на хазната 600 млн. лв. В мотивите към законопроекта на Мая Манолова пък се посочва, че преизчислението ще струва 185 млн. лв. месечно, като за 2022 г. допълнителният разход ще е 2,286 млрд. лв. при 12,347 млрд. лв. разходи за пенсии тази година. Важно е да отбележим обаче, че ако тези предложения бъдат подкрепени в пленарната зала, това ще наложи актуализация на бюджета, която може да бъде направена само от редовно правителство.

Преди няколко седмици служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че служебното правителство ще остави на следващия парламент няколко варианта, при които доходите на пенсионерите да станат по-адекватни.

От БСП са внесли промени и в Закона за семейните помощи и деца, с които предлагат размерът на помощта за второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, да не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1-ви клас, както е сега, но и за децата от втори, трети и четвърти клас. БСП изчислява, че допълнителните средства за мярката ще са 90 млн. лв.

Социалистите предлагат и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до 2-годишна възраст да се обвърже с размера на минималната работна заплата. Към момента то е фиксирано на 380 лв. на месец.
"За 2021 г. предвиденото обезщетение е 380 лв. Последно 2014 г. обезщетението беше изравнено с размера на минималната работна заплата. При минимална работна заплата за 2021 г. от 650 лв., всеки месец от осигурените майки се отнемат 270 лв.", пише в мотивите.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха и проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. В мотивите е записано, че прехвърлянето на бюрото за защита към главния прокурор е довело до промяна на основната му дейност при защита на лица във връзка с наказателни производства до защита единствено на главния прокурор, изчерпвайки дейността си единствено с неговата охрана.

От "Демократична България" пък внесоха проект на закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. С него се цели да се създадат гаранции за независимост от политическо влияние при упражняване на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет при избора на председател на Върховния касационен съд и на председател на Върховния административен съд, както и при осъществяване на кадровите правомощия на съдийската колегия на ВСС.

Със законопроекта се предлага и закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния спецсъд и съответните им специализирани прокуратури. В законопроекта се предвижда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Като гледаш състава на този парламент, какво си мислиш ще е качеството на законите за бизнеса.То може би най-добре ще е хич да не се пише нищо ново, ясно че няма да помогнат, поне да не пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Твърде много социални закони. не ми харесва. Кой ще пише законите за бизнеса? Много е хубаво да се харчат пари, пенсии, помощи, безплатно това, безплатно онова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ба си кво хубаво беше кат нямаше парламент.Ся пак почват да приемат всякви щуротии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още