IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроект за опазване на трюфелите внесоха депутати

Народните представители искат събирачите да минават специално обучение

17:13 | 24.04.19 г.
<p>
	Събирач на трюфели във Франция.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Събирач на трюфели във Франция. Снимка: Архив Ройтерс

Проект на Закон за трюфелите внесоха депутати от групата на Обединените патриоти. Целта им е да се уреди опазването на находищата и събирането на растящите под земята гъби, става ясно от публикувания на сайта на парламента документ.

Народните представители искат събирането на скъпия деликатес да става след издадено позволително, при опазване на ресурсите, като целта според тях е това да стане траен поминък на населението в определени географски райони. 

Според вносителите трябва да се забрани разораването в горски територии, където има естествени находища, а гъбите да се изкупуват в определени периоди. Събирачите трябва да са преминали обучения и семинари.

Проектът регулира и отглеждането на култивирани трюфели на собствени терени.

Предвидени са и санкции за нарушения на тези разпоредби. Вносителите твърдят, че сегашното вадене на трюфелите с мотики, лопати или рало опустошава горските територии. Стигало се и до битови конфликти по тази причина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още