IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетите в енергийния сектор с най-високи заплати у нас

В края на 2014 г. българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход, сочат данните на НСИ

10:45 | 02.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Заетите в енергийния сектор с най-високи заплати у нас

През 2014 г. заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през предходната 2013 г., показват данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството – между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост - средно почти до 1 800 лева, съобщава Нова телевизия.

В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход. Това е само с 19 лева повече спрямо декември 2013 г., тъй като през предходните 12 месеца увеличението на средната заплата е било 44 лева.

Когато от този доход се удържат данъци и осигуровки, в бюджета ни влизат още по-малко – средно около 680 лева. Броят на работещите остава приблизително един и същ за последните две години, но все пак намалява. След края на активния летен сезон са освободени хиляди служители. Както обикновено, най-много от тях са в хотелиерството, селското стопанство и културата. Само по морето без работа след сезона остават 47 000 души.

Броени месеци преди туристите отново да атакуват летните ни курорти в хотелите по Черноморието подготовката започва. Последни подобрения по стаите и ресторантите и търсене на нови служители.

Много малка част от сезонните работници успяват да отидат на борсата – предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Повечето търсят работа по зимните курорти. За да могат да разчитат на старите си кадри от сезон на сезон, хотелиерите настояват държавата да улесни кандидатстването им в бюрата по труда.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
MarkoM
преди 9 години
Не асоцирайте енергийния сектор с НЕК това са вецове, тецове, фецове, аец, електроразпределенията, системния оператор, мини марица, инфраструктура и прочие. На загуба е само НЕК и то пак не е съвсем сигурно далие това е точно така, щото всичкое игра с цифри. Мен ме учудва друго - как така до преди седмица-две се пишеше, че най високи са възнагражденията в IT сектора, а сега изведнъж станаха в енергетиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
nikola66
преди 9 години
Проблемът е, че разходите за заплати в този сектор е 2-3 процента, т.е. дори да няма заплати токът ще поевтинее малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
eboyanov
преди 9 години
значи въпроса стои до колко е на загуба енергийния сектор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още