IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителното носене на маски навън се удължава до 13 май

Целта е намаляване на епидемиологичния риск от заразяване с коронавирус

15:51 | 24.04.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Удължават задължителното носене на предпазни маски. Носенето на еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.), става задължително до 13 май, включително.

Всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят маски. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес нова заповед, съобщават от здравното министерство.

Предишната заповед на министъра за задължителни маски навън беше до 26 април.

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция. 

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят, посочват от Министерството на здравеопазването.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
нямат край идиотиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Носенето на 1 маска дълго време води до бактериална пневмония.Развъждат се бактерии там.https://youtu.be/ZPHYvt-7L8w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 3 години
Пълна безсмислица. Но с този здравен министър - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ами в перник , е опция да захапеш винкел или да целунеш някой парапет ... един вид е градски спорт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Лъчо
преди 3 години
"Наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят, посочват от Министерството на здравеопазването."И как точно предпазва, може би имат предвид да не налапаш по погрешка някой винкел, метален парапет, дръжка на врата или да оближеш някой прозорец Хахаха убедителни аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още