IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се облаци над българската икономика

Със сигурност ще има леко забавяне на икономиката догодина, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

21:14 | 12.12.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Задават се сиви облаци над българската икономика. Със сигурност ще има леко забавяне на икономическия растеж през следващата година. За това бяха категорични участниците в Седмия икономически форум „България и светът в развитие. Дневният ред на лидерите“ на сп. Мениджър.

„Има рискове от икономическа криза“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Няма съмнение, че ще има обръщане на икономическия цикъл“, посочи банкерът Левон Хампарцумян.

„България не е готова за нова икономическа криза, никой не е готов, но буферите не са решение“, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Че идва криза, е ясно“, посочи предприемачът Ивайло Пенчев, съосновател на Walltopia.

Така участниците във форума коментираха темата готова ли е българската икономика за очакваното забавяне на темповете на растеж.

България не е готова за нова икономическа криза и никой не е готов, заяви Лъчезар Богданов. Той направи паралел със ситуацията преди десет години с имотната криза, започнала от САЩ.

"И тогава имахме буфери, но не ни предпазиха. И тогава много от нещата не можеха да бъдат предвидени и избегнати", каза икономистът. И обясни, че буферът не може да позволи преминаването през външен шок без последици. 

"Това не е инструмент при глобална криза, както си мислят повечето хора, каза икономистът. Това е илюзия за една малка, отворена икономика като българската. Смисълът на буферите е да позволят да оцелееш и да не фалираш. Опитът от последната криза показа, че всички в Европа пострадаха, но някои за кратко и започнаха да растат, други обедняха много и продължават да имат структурни проблеми", каза икономистът.

Дали сме по-подготвени сега за нова криза, не сме, попита и отговори Богданов. И обърна внимание, че спрямо тогава имаме намаление на инвестициите, спад в експорта, а и известно раздуване на балона в имотния сектор. По думите му сътресенията от външни фактори са сигурни. Но въпросът е да се правят политики за дългосрочно подобряване на шансовете за растеж и просперитет.

Голямата част от бизнеса в България е готов да премине без проблеми през нова икономическа криза, смята Ивайло Пенчев. Някои рискови играчи може и да фалират, но като цяло кризата за тази част от бизнеса е оздравяващ процес. Тази част от икономиката, която създава стойност, а не консумира, ще е добре в идващата година, категоричен е предприемачът.

"Че идва криза, за мен е повече от ясно. Вижда се спад, падане на ентусиазма в международен план", каза той. И каза, че консуматорите в икономиката ще бъдат ударени по-силно, отколкото при предходната криза, защото сега се преразпределя повече и те са станали по-зависими от чуждите пари. Той смята, че идващата криза би породила нови протести, като ще се повишат и популистките настроения.

Има рискове от нова икономическа криза, но се съмнявам, че тя ще се повтори в същия формат като предходната, коментира Томислав Дончев. Има обаче предостатъчно предпоставки за забавяне на растежа. В същото време една политическа и институционална криза лесно може да повлияе негативно на икономиката. Но много малко процеси могат да бъдат обърнати само с публично финансиране и ако настъпи криза, на база публични финанси няма как да се случи така, че да бъде избегната.

„За съжаление България е малка, отворена икономика, силно зависима от експорта и едно намаляване на износа към основните ни експортни дестинации веднага ще има ефект върху всички производители тук. А и без криза икономиката ни си има много дисбаланси“, каза вицепремиерът.

Със сигурност ще има леко забавяне на икономиката, заяви Дончев и направи уговорката, че прогнозата не е за повече от една година напред поради това, че не е ясно какво ще се случи в Европа.

Освен финансовите и икономически рискове, има и чисто политически, отбеляза още вицепремиерът, като уточни, че това не е типично български процес, а е характерен за цяла Европа. Имаме тотална подмяна на политическите очаквания и настроения – масов възход на популизма.

„Няма съмнение, че ще има обръщане на икономическия цикъл“, посочи банкерът Левон Хампарцумян. И допълни, че дали това ще бъде криза, стагнация или забавяне не може да се каже. Очевидно е, че през 2020 година се очаква нещата в САЩ да тръгнат надолу, отбеляза той. Финансистът изказа оптимизъм за развитието на икономиката ни догодина. През 2019 година българската икономика ще е като през 2018 година. Винаги може да е по-добре, просто трябва да имаме необходимите буфери да посрещаме спадовете, каза той.

Лъчезар Богданов отбеляза, че в дългосрочен план единственият механизъм да има повече ресурс в държавата, е много по-бърз икономически растеж, съчетан с данъчна система с максимално широка база и висока събираемост. А у нас догонващият растеж не е тема в последните 15 години, отбеляза икономистът. И заяви, че идеята е да расте това, което създават всички, а не да се чудим как да преразпределяме наличното.

„Ако българската икономика продължава да расте със същото темпо, както досега, и без никаква криза, спад или други неприятности, ще удвоим размера на създаваното в България след 13 години и ще стигнем до нивото на Словакия през миналата година“, коментира икономистът.

Той е категоричен, че няма друга алтернатива за България, освен агресивни политики за икономически растеж, който да осигурява човешки ресурс и в самия бизнес, така че да се наемат най-способните и квалифицирани хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 5
Frosty
преди 5 години
Въпрос на време е Боко тиквата да докара хипер-инфлация и да обезцени пенсиите, заплатите и спестяванията на българите. В исторически план до сега всички тоталитарни модели на управление накрая са завършвали с хипер-инфлация и икономическа катастрофа. Медиите упорито мълчат и крият, но за 2018-та година растежът на българската икономика е по-малък от годишната инфлация, въпреки помощите от еврофондове. За 2019-та прогнозите за българската икономика са още по-негативни.Крайно време е боко тиквата да бъде свален от власт и натикан в затвора, където му е мястото, иначе животът на българите няма да се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
ivanrog
преди 5 години
Ха, най-накрая и правителството да признае, че има забавяне, но някак не виждам мерки срещу това, напротив. Бюджета за тая година не е изпълнен по отношение на капиталови разходи, т.е. вместо да връща пари в икономиката, държавата само ги иземва. Бюджета за следващата година се прави на едни раздути прогнози, за да се надуе до безобразие. Това са само прокризисни мерки. Тъжното е, че тоя път голямата част от малкия бизнес е без ресурс и е ясно, че ще фалира и това хич не е оздравяващо, както твърди "големия бизнесмен" Пенчев. Ще е много грозна картинка ако не се вземат Мирси, а реално не виждам такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Изглежда в тази статия е изложена прогнозата за времето с участието на шута -Емо Чолаков. И заглавието е такова, и съдържанието е такова. Само дето не са предложили да си купим чадъри в очакване на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
Blueberry
преди 5 години
По Коледа ще заговорят още по-драматично, че от януари цените на важните продукти и услуги яко нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
Kikaha2
преди 5 години
ще напънем цените на парталаментите с 15-20% нагоре на месец (на хартия) и ще буферираме всяка криза, колко му е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Шокът от пукането на кредитен балон не може да се избегне с буфер, пробвано е безброй пъти без успех, но явно опитите продължават. Над българската икономиката се прояснява, а тъмните облаци се отдалечават, а не както твърди статията. Когато балона се пукне спекулациите с имоти ще спрат и икономиката може би ще започне да се развива на базата на производство на някакви стоки, които носят реална добавена стойност вместо парите да се наливат в тухли и бетон, които носят нулева доходност. А какво по-хубаво от това?? За какви тъмни облаци говорите? За инженер-химика това са лоши новини, но за всички нормални хора това е прекрасно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Ха ха... Ми тези дето сега теглят кредити за мечтания дом, какво ще правят?Ами инвеститорите в имоти, дето там уж балон нямало и всичко с цените на жилищата било наред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 2
deant
преди 5 години
"Лако забавяне"- на ДОнчев ми звучи като: "Кризата заобиколи България" на Станишев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още