IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавено одобрение на бизнесплановете задържало нивото на заплатите във ВиК сектора

КЕВР е одобрила бизнес плановете на 19 ВиК оператора от общо 29. При утвърдени цени ръст на заплатите може да се случи при намаляване на други разходи

17:02 | 21.06.19 г.
<p>
	Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. <em>Снимка: Министерство на&nbsp;регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)</em></p>

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е одобрила със съществено закъснение бизнес плановете на 19 от ВиК операторите в България от общо 29. Това е довело и до задържане на нивата на заплатите в сектора.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол днес. Тя отговаря на въпрос на депутата Кристина Сидерова относно заплащането на труда на заетите във ВиК сектора, предава БТА.

"В отрасъла, за съжаление, се наблюдава изоставане в заплащането, особено при сравнение със заплащането в дружествата, предоставящи други комунални услуги”, посочи Петя Аврамова. 

Регионалният министър каза, че утвърдените за текущата година бизнес планове и утвърдените цени на регулираните ВиК услуги от КЕВР позволяват определени равнища на заплащане на труда. Всяка промяна в посока на нарастване на доходите на заетия персонал при равни други условия би следвало да е за сметка на съкращаването на други разходи на ВиК операторите, като например намаляване на инвестициите, което е неприемливо, по нейни думи.

За да не бъде растежът на работната заплата за сметка на цените, в бизнес плановете на дружествата са предвидени различни мерки за повишаване на ефективността. Следят се и показателите за намаляване на разходите на вода, повишаване на събираемостта на вземанията и други мерки.

Потенциален ресурс за увеличение на заплатите във ВиК сектора е мярката за оптимизация на персонала, за по-ефективно натоварване и преквалификация, каза Аврамова. По думите й с повишаване на стандарта на живот и на минималната работна заплата, средната работа заплата в отрасъла като абсолютна сума е нараснала - за 2016 г. тя е 746 лв., за 2017 - 782 лв. и за 2018 г. - 883 лв.

Министър Аврамова подчерта, че размерът на средната месечна заплата е в много широки граници в различните части на страната, като в Кюстендил, където има малко ВиК дружество, тя е 676 лв., в Добрич - където ВиК дружеството не е в добро състояние - 779 лв., и 1059 лв. в Русе, където има голям ВиК оператор с по-добри показатели. 

Съотношението между най-високите и най-ниските средни заплати между различните оператори с държавно участие е повече от 1,6 на сто. Средната месечна заплата към края на 2018 г. е 883 лв. и се е увеличила с 10 на сто спрямо предходната година, каза министърът.

Средносписъчният състав на заетите в държавните дружества към същия период е 14 079 човека, като е намалял с близо 2 на сто спрямо предходната година. В тази статистика обаче не е отразен операторът в София и малките общински оператори. 

Необоснованият ръст на цената на електричеството без да е предвиден в цените на ВиК услугите изчерпва и малкия ресурс, който да позволи по-високо и адекватно заплащане на квалифицирания персонал във ВиК сектора, посочи Петя Аврамова. 

Тя информира, че МРРБ подготвя специален закон за водоснабдяване и канализация. В момента се сформира междуведомствена работна група, която да предложи текстовете за обществено обсъждане през есента. Целите на закона са чрез въвеждането на нови разпоредби да се постигне съответствие в областта на питейните и отпадъчни води спрямо европейските.

Важно е също да се постигне устойчивост на ВиК услугите с подмяна на остарелите съоръжения и поддръжка на съществуващите. Ключов момент в закона ще бъде повишаване на мерките за ефективността чрез консолидация, икономии и модерни практики.

"Ще предложим и по-широки възможности за кадровото обезпечаване на отрасъла, в това число и адекватно заплащане на работещите в него", посочи министър Аврамова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още