IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За имитация на кафе Nova Brasilia фирма бе глобена с 2,5 млн. лв.

Според КЗК фабрика за кафе в Божурище е произвеждала продукт в имитираща оригинала опаковка

16:54 | 11.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Две български фирми бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за имитация на произвежданото в Костинброд кафе Nova Brasilia.

Санкцията за  „Агро Фуудс България“ ЕООД е 40 хил. лв., а за „Балкам Груп“ ЕООД 2,5 млн. лв. или 6% от общия оборот на дружеството за финансовата 2017 г., съобщи Комисията. Според антимонополния орган е налице имитация, което е нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Производството е образувано по искане на „Якобс Дау Егбертс БГ“ ЕООД  - София и „Якобс Дау Егбертс ОПС БГ“ ЕООД.

При проучването е установено, че от декември 2017 г. до момента „Балкам Груп“ произвежда в Божурище и разпространява по поръчка на „Агро Фуудс България“ мляно вакуумирано кафе Brazil Selection Gold с външен вид, имитиращ външния вид на кафе Nova Brasilia. 

nova1 nova1

Оригиналният продукт на „Якобс Дау Егбертс БГ“. Снимка: КЗК

Цялостният вид на опаковката на разпространяваното на българския пазар кафе Brazil Selection Gold създава обективна предпоставка за заблуда на потребителите, чрез което може да се повлияе негативно върху конкурентната среда, твърди КЗК.

Комисията отчита, че кафе Nova Brasilia е известно и разпознаваемо на българския пазар поради дългогодишното си присъствие и непроменяната опаковка.

Изводът е, че създадената имитация целѝ по-добра реализация на пуснатия на пазара подобен вид продукт.

В становището си „Агро Фуудс България“ твърди, че не е извършило нарушение на ЗЗК, а дизайнът на Brazil Selection според него не е сходен в достатъчна степен на дизайна на опаковката на кафе с търговска марка Nova Brasilia, за да въведе в заблуждение потребителите.

nova2 nova2

Продуктът на  „Балкам Груп“. Снимка: КЗК

От „Балкам Груп“ казват, че според договора за изработка задълженията на дружеството са единствено към изпичането, опаковането и пакетирането, без да бъде уговорена каквато и да е намеса от негова страна в дизайна на готовите опаковки.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София област в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Земи да внесеш некое руско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
За имитация на кафе Nova Brasilia фирма бе глобена с 2,5 млн. лв. Напротив, трябва да ги похвалят.Що не знам по-голям *** от Нова Бразилия.Огън кафе - бълваш огън от него - тук 2 мнения няма.Освен, ако не го плюеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
oio
преди 5 години
Много спорно решение, на опаковките си пише какво е и никъде не виждам да пише нещо като Нова Бразилия.Че то по подвеждащи реклами има къде по през просото, като например ония брускети Марети с италианските реклами, ама мейд ин Шумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още