IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастовата дискриминация на пазара на труда засяга жените все по-рано

Пенсионната реформа ще фрустрира българките, очакват от Фондация "Български център за джендър изследвания"

09:55 | 20.07.15 г.
Възрастовата дискриминация на пазара на труда засяга жените все по-рано

Възрастовата дискриминация на пазара на труда вече засяга жените много по-рано - от 40-45-годишна възраст, откогато тя се съчетава и с други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа. Това твърдят от Фондация "Български център за джендър изследвания" (БЦДИ).

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни, коментира за БТА управителят на Фондацията Геновева Тишева.

За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система, тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени, смята Тишева.

Според нея разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго от разликата в заплащането на жените и мъжете, която има структурен характер - обуславя се от джендър стереотипи, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от джендър сегрегацията на пазара на труда.

Пенсионната реформа ще фрустрира българката

От Фондацията прогнозират, че пенсионната реформа ще фрустрира българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж.

Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания ще доведе до много сътресения в живота им, смята Тишева.

Според организацията трябва да се предоставят балансирани възможности за по-ранно пенсиониране, за преминаване на друга работа, когато става дума за физически труд и дейност при особено натоварване, съобразена с възрастта и здравословното състояние. Тези възможности не трябва да рефлектират върху заплащането, посочва Тишева.

Изискванията за възраст и стаж при пенсиониране - високи и за двата пола

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), макар и представени като необходими и неизбежни според Тишева, не са благоприятни за трудовите и осигурителни права на мъжете и жените в България.

Смятаме, че и за двата пола изискванията за възраст и стаж за пенсиониране са много високи, коментира тя. Те идват на фона на тежък икономически и политически преход, съпътстван с голяма несигурност, икономическа принуда, рязко променяща се конюнктура, и дори експлоатация на пазара на труда, допълни Тишева.

По думите й заради кризата в здравната, социалната и другите системи, изискването за възраст и стаж ще постави във физическа невъзможност всички работещи да достигнат необходимата възраст на пенсиониране.

През последните години, с изключение на една - две, твърде рязко се променяха изискванията и се вдигаше възрастта, което също създава несигурност и непредвидимост за работещите, коментира Тишева. Според нея това е форма на нарушение на трудови и осигурителни права.

Искове за защита на правата на работещите може да подложат на изпитание пенсионната реформата

Според нея изискванията, залегнали в промените на КСО, не са част от стандартите на ЕС. Тишева не изключва след преценка на окончателните разпоредби на КСО, които ще бъдат приети, както и на последните изменения на Кодекса на труда да бъдат предявени искове за защита на правата на работещите срещу приетите разпоредби. Такива вече се наблюдават и в други държави, които налагат такива реформи, каза Тишева.

Тя изтъкна, че няма изследвания за това каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години. Никой не се е интересувал от това как ще се отрази това изискване на жените по-специално, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още