IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори сайт на държавна институция рухва за ден

БСП иска спешно заседание на парламента заради срива на Търговския регистър и казуса „Олимпик“ с присъствието на премиера

16:31 | 17.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безпрецедентен срив на сайтове на държавната администрация в последните дни. След като миналия петък се срина Търговския регистър, само в рамките на днешния ден рухнаха два сайта на държавни институции – на правосъдното министерство и на Агенцията по околната среда.

От обяд интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда не работи. Няколко часа по-рано спря и сайтът на правосъдното министерство. В продължение на дни пък бе блокирана работата на Търговския регистър. Заради това днес директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка.

В цялата Агенция по околната среда пък в момента няма достъп до интернет, а IT специалистите работят по отстраняване на проблема, потвърдиха оттам, цитирани от "Дарик". Не се знае докога ще продължи аварията, нито каква е причината. 

Временно изпълняващият длъжността директор Валери Серафимов обясни, че не вижда връзка между срива на сайта на Агенцията по околната среда и този на Министерството на правосъдието.

Междувременно сайтът на правосъдното ведомство беше възстановен.

От БСП внасят подписи за извънредно заседание идната седмица заради кризата с електронните системи на Министерството на правосъдието и на Търговския регистър.

Премиерът да обясни на депутатите какви мерки се вземат и кой ще понесе политическа отговорност за срива на системите в държавата и какъв е рискът, обобщи пред журналисти председателят на левицата Корнелия Нинова, цитирана от БТА. Тя припомни, че за извънредно заседание на НС са нужни 48 подписа.

От БСП определят ситуацията като безпрецедентна криза в системите, а правителството, по думите на лидера на социалистите, очевидно е безсилно да се справи. 

Като втора точка на извънредното заседание левицата предлага депутатите да обсъдят и казуса с фалита на застрахователното дружество "Олимпик" и как може да се помогне на засегнатите. Ще бъде предложено и решение, с което парламентът да задължи правителството и Министерството на финансите да вземат конкретни мерки.

По същество четвърт милион хора са измамени, парите им са взети и в същото време подлежат на санкция, защото "Гражданска отговорност" е задължителна, посочи Крум Зарков. Правилните стъпки в този случай, според БСП, е държавата да обезщети хората, които са си плащали вноските, и след това пак държавата с нейния капацитет да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. В Кодекса за застраховане е предвиден обезпечителен фонд за случаи на несъстоятелност, какъвто е този, обясни Зарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още