IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден месец без инфлация

През май дефлацията отслабва леко на годишна база след първия по-осезаем ръст на цените на горивата

11:58 | 13.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Втори пореден месец без инфлация

Индексът на потребителските цени не помръдва и през май. Това е втори пореден месец без ясна посока за инфлацията на месечна база. На годишна база дефлацията, която обхвана страната от средата на 2013 г. и за кратко изчезна в първата половина на 2015 г., сега забавя леко темпото.

В петия месец на годината, белязан от много почивни дни покрай Великден, Международния ден на труда и Гергьовден, Националният статистически институт (НСИ) отчита месечна инфлация от 0% и годишна дефлация от 2%. На годишна база спадът на цените забавя темпото от регистрираното през април понижение от 2,2%, което бе най-голямото от първите месеци на 2014 г.

Влияние върху динамиката на индекса на потребителските цени продължават да играят административно определяните цени, цените на горивата, на услугите в транспорта и туризма, както и сезонни и климатични фактори при хранителните продукти.

Изменение на индекса на потребителските цени по месеци през последните 5 г. (в %)

Графика: Trading Economics

Тенденцията за спад на цените у нас ще се обърне през втората половина на годината, прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова. Според нея фактори за обръщане на тренда ще са възходящото движение при цените на петрола, неизбежното увеличение на цената на тока поради нерешените проблеми с разходите на НЕК, както и поскъпването на някои плодове и зеленчуци заради климатичните условия тази година.

В тази връзка през май е налице първото по-осезаемо поскъпване на горивата. През месеца автомобилният бензин А98Н поскъпва с 5%, а А95Н - с 3%. Цената на дизела е нагоре с 3,6%, а тази на течните горива за битови нужди – с 3,3 на сто. От своя страна само пропан-бутанът и метанът поевтиняват – с 0,5% и 1,4%, съответно.

В групата на хранителните продукти и безалкохолните напитки НСИ регистрира увеличение от 0,1%. По-скъпи спрямо предходния месец са пресните плодове (+13,3%), краставиците (+5%), картофите (+9,5%) и захарта (+1%).

Цената на доматите е с 11% по-ниска, на зелето – с 23,6%, като освен тях през май поевтиняват месото и някои млечни продукти, измежду които сиренето и млякото.

От своя страна в първото си за 2016 г. тримесечно издание „Икономически преглед“ Българска народна банка очаква инфлацията през второто и третото тримесечие на 2016 г. да остане отрицателна, което според икономическия екип на централната банка ще се определя главно от наблюдаваното в началото на годината понижение на международните цени на горива, храни и основни суровини.

Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността международните цени да продължат да се понижават по-бързо от очакваното. Състоянието на селскостопанската реколта у нас и в региона ще бъде друг важен фактор, който вероятно ще оказва влияние върху вътрешните цени на храните през следващите месеци. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат на предприетото от КЕВР понижение от 1 април 2016 г. на регулираните цени на природния газ, на топлинната енергия и на електрическата енергия, произвеждана от топлофикационните дружества“, пише в оценката на БНБ.

Ефектът от по-евтиния с 23% природен газ от 1 април е видим, както и този от по-ниската цена на телекомуникационните услуги – мобилните услуги поевтиняват с 2,7%, а мобилните апарати – с 4,5 на сто.

В анализа на БНБ се посочва и евентуалното влияние на административно определяните цени, което се свързва най-вече с по-високата акцизна ставка върху тютюневите изделия от началото на 2016 г. и поскъпналия от 1 юни билет за градския транспорт в София.

През май цените на акцизните алкохолни напитки и тютюневи изделия са нагоре с 0,2% спрямо април, като само при цигарите поскъпването е от 0,3%, което засенчва намалението на цените на високоалкохолните спиртни напитки от 0,5%.

Само в сектор транспорт има ръст на цените от 1,2% спрямо април, докато международните полети поевтиняват с 2,2%.

При облеклата и обувките поскъпването е в рамките на 0,6% и 1,1%, съответно, което се дължи на края на сезонните намаления и промоции при някои търговци.

В петия месец на 2016 г. цените на лекарствените продукти се повишават с 0,1%, докато цените на лекарските и стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Използвайки европейската методология, НСИ също регистрира нулева инфлация спрямо април. Изчислена по този начин, годишната дефлация обаче е по-дълбока – от 2,5%. От началото на годината хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) спада с 1,5 на сто, докато индексът на потребителските цени по методологията на националната статистика за този период е надолу с 1 на сто.

В същото време цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) спадат с 0,1% на месечна база, докато растат с 0,3% през първите пет месеца на годината. С най-голям принос за месечната дефлация в малката кошница са поевтинелите с 0,2% хранителни продукти. Цените на нехранителните стоки и на тези в сектора на услугите се увеличават с по 0,1% на месечна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Сндикатите няма ли да кажат как от 30 милиона лева преди 10 години при по-малко пътници печалбата падна до 5 милиона лева? Когато е за далавери, и те са вътре. Как така концесиите на Бургас и Варна вкарват повече в бюджета от летище София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още