IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС открива нова процедура за номинация на европейски прокурори

Кандидатите трябва да са прокурори с опит в международните разследвания и в дела с измами с европейски средства

09:38 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нова процедура по избор на шестима делегирани прокурори ще открие Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщават от институцията. Процедурата ще се проведе отново, тъй като Европейската прокуратура одобри само четирима от предложените от България 10 магистрати. 

Припомняме, че миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши  бе на работно посещение в България, по време на което тя напомни, че липсата на прокурори пречи на ефективността на поверената ѝ институция. „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори. Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и представители на ВСС. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на новите служители - ние изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те“, каза Кьовеши на 11 юни пред българските медии.

За позицията има конкретни изисквания - кандидатите трябва да са прокурори с опит в международните разследвания и в дела с измами с европейски средства. Това са основните казуси, по които ще работят европейските прокурори.

В началото на юни старата процедура за избор на шестима прокурори бе прекратена, тъй като  участвалите в първия подбор не са събрали достатъчно подкрепа, за да бъдат предложени на местата на шестимата отхвърлени, които пък не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура, защото не отговаряха на изрично поставеното условие  за позицията – да са прокурори с опит в делата, по които ще работи Европейската прокуратура, и в международни разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още