IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщат обществените поръчки за онколекарства в частните болници

Ще бъдат внесени изменения в закона, които да изравнят правилата за всички лечебни заведения, обяви здравният министър Кирил Ананиев

17:59 | 15.01.20 г.
<p>
	Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Снимка: БГНЕС

Драстични промени предстоят в реда, по който частните болници се снабдяват със скъпите и плащани от НЗОК онкомедикаменти. Това стана ясно след брифинг в Народното събрание с участието на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и здравния министър Кирил Ананиев.

В интервю пред дни Дечев изнесе информация за скандални разлики в цените, по които за едно и също нещо плащат държавните и общинските болници (където задължително се прави обществена поръчка) и частните (които нямат подобно задължение, бел. ,ед.). Той даде конкретен пример, в който процедурата по ЗОП е довела до 7 пъти по-ниска цена. 

През Министерството на финансите ще бъдат внесени изменения в закона, които да изравнят правилата за всички лечебни заведения, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Това беше премахнато през 2016 г. с мотива, че така е повелявала европейска директива. „Текстът в директивата не може еднозначно да се тълкува“, обясни министърът, цитиран от bTV, а Дариткова посочи, че в преамбюла са били заложени възможности за изключения, от които сега ще се възползваме.

„До този момент в МЗ не бяха пристигали сигнали за такива огромни разлики в цените на лекарствата, които са закупувани от държавните и общински лечебни заведения и от частните лечебни заведения”, отбеляза Кирил Ананиев.

Пред журналисти днес д-р Дечев обясни, че първоначалната информация е дошла от производител на лекарството, което е генерик. Той установил, че има голямо разминаване между получения приход от търговци на едро и това НЗОК след това е платила на болниците за количества, дошли именно от търговците. Разликата била значително в полза на втората сума – цената за отделните болници варирала от 129 лв. до 1063 лв.

Управителят на здравната каса обясни, че няма как НЗОК да следи на какви цени търговците купуват от производителите, но след последвалия анализ станало ясно, че първите 10 (от общо 29) болници, които са купували лекарството, са частни. В отговор на въпрос той посочи, че връзка между производител и доставчик няма, но „за това дали има връзка между болница и търговец на едро – мога категорично да ви кажа, че има такава връзка“.

Д-р Дечев подчерта, че в случая не става дума за нарушение на закона, а за недобър закон. „След като финансирането е 100% обществено“, би трябвало да се провежда за него обществена поръчка“, коментира д-р Дечо Дечев.

Министър Кирил Ананиев поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по кито се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства, допълва Агенция "Фокус". „Ще възложа на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реинбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък", заяви още министър Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още