IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Врачанското село Мало Пещене гласува на референдум против добива на глауконит

Местните жители се опасяват, че добивът ще доведе до замърсяване

09:32 | 15.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жителите на врачанско село Мало Пещене гласуваха на референдум против добива на глауконит, съобщи bTV.

Те се опасяват, че добивът по открит способ на естествения минерал чрез концесия на находище "Глория" ще доведе до замърсяване и ще отблъсне желаещите да се заселят там. По света минералът се използва за наторяване и гарантира високи добиви. 

Право на глас в селото имат 39 души, от които гласуваха 34, което е 87% активност. Само един е бил „за”, останалите не са одобрили идеята за разработване на находище.

Мало Пещене е най-малкото село в община Враца.

Референдумът бе насрочен с решение на Общинския съвет във Враца в началото на годината, след внасяне на петиция от Инициативен комитет от селото с искане да не се предоставя концесия и да се проведе допитването, припомня БТА.

До местния референдум се стигна след обществени обсъждания в селата Мало Пещене и Голямо Пещене на инвестиционните намерения на фирмата, кандидатстваща за концесия, както и на подготвения доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) през миналата година. Находището на глауконит от 600 декара се намира в землищата на двете села, но отстои само на 300 метра от последните къщи на най-малкото врачанско село.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
евала, сега очаквайте тълпи от нови заселници ... врачански бетон, баце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още