IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военни експерти: Трябва да усилим отбраната на България

Войната в Украйна ще продължи много дълго, Русия иска контрол над Черно море, коментираха Николай Свинаров и Румен Кънчев

16:43 | 07.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Военни експерти: Трябва да усилим отбраната на България

Държавният департамент е изпратил към Конгреса на САЩ проекторешение, с което да се даде зелена светлина за потенциална сделка с България за придобиване на още осем бойни самолети. Според президента Румен Радев на правителството му предстои тежко решение дали да закупи още самолети за цяла ескадрила.

„Българското общество трябва да се подготви, че е наложително превъоръжаване на армията“, каза Кънчев и прогнозира, че войната ще продължи с месеци, дори до края на годината.

По думите му в момента на "европейския театър" на военните действия има силен конвенционален дисбаланс в полза на Русия. Той уточни, че е нормално да започне подсилването на Източния фланг за възпиране от потенциална агресия на Русия.

Според бившия министър на отбраната Николай Свинаров за България е важно да изпълнява своите ангажименти към националната сигурност и "Еър полисинг", да изпълнява и тези към Алианса.

„Решението е много трудно за правителството, защото то трябва да осигури необходимите ресурси. Става дума за сериозна промяна на инфраструктурата", заяви той.

Свинаров смята, че Източна Европа значително изостава с превъоръжаването си, а България има минуси и недостиг и за сухоземните, и за военноморските сили.

Проф. Кънчев посочи, че сега в зоната на Черно море има огромен дисбаланс между НАТО и Русия. И поясни, че Русия има над 170 кораба, а НАТО – 15, плюс тези на Турция. "Превъоръжаването е продиктувано от геополитическите реалности и променената среда за сигурност след войната в Украйна", каза експертът по международна сигурност.

Проф. Кънчев е на мнение, че Путин няма да напусне Украйна, преди да е осъществил контрол върху Одеса и целия бряг на Черно море, което означава пълен контрол на Русия над морето и върху въздушното пространство над него.

Двамата експерти са категорични, че Министерството на външните работи е трябвало да разработи ясна стратегия за посредническа роля на България в конфликта.

Боеспособна ли е българската армия? Трябва ли страната ни да изпрати военна помощ на Украйна? Достатъчни ли са усилията на международната общност за подобряване на геополитическата среда?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още