IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на пчелен мед у нас се свива сериозно през 2020 г.

Основни вносители на мед в България от страни извън ЕС са Китай и Украйна

17:53 | 23.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България е традиционен производител на пчелен мед и не внася големи количества, но през миналата година вносът се свива с около 30% през първите 11 месеца на годината. По отношение на доставките от трети страни спадът е от 31,5% на годишна база за същия период на годината.

Това съобщава земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос за състоянието на пчеларския сектор у нас, публикуван в деловодството на Народното събрание.

Основните вносители на мед от трети страни са Китай и Украйна. През миналата година вносът на китайски мед се свива с 36% за периода януари - ноември, а на украински се увеличава с 19,2 на сто.

Общо през 2019 година, за която има пълната информация, в България са внесени 1,7 хил. тона пчелен мед, от които 672 тона от страни от ЕС и 1,03 хил. тона от трети страни. Основните вносители на мед от ЕС у нас са Полша, Румъния, Германия и Гърция.

През миналата година средната цена на вносния мед намалява с 4% до 3856 лева на тон без данък добавена стойност (ДДС), мига и транспортни разходи. Това се дължи основно на по-евтиния мед от трети страни.

Данните показват, че вносът от ЕС е при цена от 5060 лева за това, а от трети страни - 2967 лева за тон. През първите 11 месеца на 2019 година средната цена на вносния мед у нас достигна 4022 лева за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още