IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО подкрепи ГЕРБ за новата Конституция и свикването на ВНС

От партията обаче настояват за задължителна военна служба и образователен ценз за гласуване

13:40 | 25.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ стартира консултациите за търсене на подкрепа за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция. Първата среща на управляващите беше с партньорите им от ВМРО, съобщава Dnes.bg.

След края ѝ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че има принципната подкрепа от ВМРО за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова Конституция на България.

"След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", каза тя. 

По думите ѝ разговорите и дискусиите ще продължат.

"Ние искаме да се справим в срока, който сме си поставили, да стартираме процедурата, която предполага двумесечно обсъждане на този проект“, посочи Дариткова.

Искрен Веселинов от ВМРО припомни, че от партията отдавна настояват за свикване на ВНС.

"Това е нужно, нужно е сериозно изменение или нова Конституция,  която да заличи липсата на гъвкавост между институциите и да направи Конституцията по-адекватна на новите обществени реалности", настоя той.

По думите му в основния закон трябва да намерят място много от вижданията на ВМРО.

Според него националните ценности трябва да залегнат в новата Конституция.

От ВМРО настояват и за стъпки в подкрепа на грамотната и отговорна раждаемост. Другите им предложения са свързани с правата на българските общности зад граница и гарантиране на правото на хората от български произход безпрепятствено да посещават държавата България.

Освен това те искат да се запише, че право на гласуване ще имат само тези, които са завършили задължителното училищно образование.

"Бракът, като доброволен съюз между физическо лице от мъжки и женски пол, трябва да има изричен запис. В това отношение нямаме противоречие с ГЕРБ. Другите ни предложения са свързани със задължението училищното обучение да е не само задължително до 16 години, а да се изискват резултати", допълни още Веселинов. От ВМРО предлагат още да се възстанови стария текст и да се даде възможност за задължителна военна служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Подкрепям задължителна военна служба, но като в Швейцария. Също и образувателен ценз, ама това няма как да стане, щото БХК, гейлибералите и цялото еврогейство ще ни смотае, А истината е, че това е единствения път за истинска демокрация.А "кръвния данък" е естествен процес Вова, щото колко са емигрирали от Русия знаеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
ПатрЕоти, какво направихте по темата кръвен данък към Запада?Преди бяхме почти 9 милиона, за 30 години паднаха жертва около 3,5 милиона.Толкова българските армии като жертви общо от 681 г. насам не сме давали... И врътката не е само в заеми или печатане на пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още