IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вливат 1,1 млрд. лв. в българските институционални инвеститори до дни

Падежиращата емисия еврооблигации за 818 млн. евро е 70% собственост на родни инвеститори, докато новата за 950 млн. евро бе пласирана изцяло на чужди

09:44 | 10.01.13 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Вливат 1,1 млрд. лв. в българските институционални инвеститори до дни

Общо 1,1 млрд. лв. ще се влеят в десетки български интитуционални инвеститори, в това число банки, пенсионни фондове, застрахователи, гаранционни фондове и други държатели на падежиращите на 15 януари 2013 г. български еврооблигации.

Емисията е за 818 млн. евро, като 70% от нея се притежава от български инвеститори. Днес Министерството на финансите прави пресконференция по повод падежирането на емисията. 

През юли 2012 г. българската държава издаде нова емисия еврооблигации за 950 млн. евро при доходност от 4,436%. Интересното е, че до участие бяха допуснати само чуждестранни инвеститори. Сега държавата ще погаси емисия, държана от български инвеститори. Така на държавно ниво дългът ще се запази.

На ниво институционални инвеститори обаче ще се появи свеж ресурс в размер на 1,1 млрд. лв., който трябва да се инвестира. Той ще е разпръснат сред банки, пенсионни фондове и застрахователи и може да катализира допълнително увеличаване на ликвидността в банковата система и съответно намаление на лихвите по депозити и кредити.

Като резултат от емисията от юли 2012 г. България отчете рязко понижение на доходността по 10-годишните си ДЦК от 5,35% през януари 2012 г. до 3,43% през януари 2013 г., което е понижение с близо 2 процентни пункта. Разбира се понижението на доходността се дължи и на положителното развитие на дълговите пазари в Европа, като например намаляване на доходността по италианския и испанския дълг и овладяването на кризата в ЕС като цяло.

Сега предстои българската икономика да усети и ефекта от вливането на 1,1 млрд. лв. в нея. Не на последно място тези пари ще имат и психологически ефект върху пазарните участници (извън притежаващите ги банки, застрахователи и пенсионни фондове), защото например очакването за продължаващо понижаване на лихвите по депозитите на база тези пари може да предизвика избор на депозити с по-дълъг срок или дори да намали лихвите предварително.

Разбира се, голяма част от тези 1,1 млрд. лв. може да отидат за покупка на чуждестранни ДЦК и да не окажат съществено влияние върху българската финансова система, като инвестирането на тези пари ще зависи от десетки фонд мениджъри и банкери.

В обобщение, целите на Министерството на финансите се оказаха няколко:

Първо, то рефинансира падежиращата на 15 януари 2012 г. емисия.

Второ, излезе на международните пазари за първи път от 2002 г. и постави България на картата на инвеститорите.

Трето, в комбинация със стабилните фискални показатели на България и успокояването на дълговата криза в Европа, лихвите по държавния ни дълг се понижиха, което понижи разходите за лихви на държавния ни бюджет.

Четвърто, тъй като не бяха допуснати местни купувачи, а падежиращата емисия е държана от български инвеститори, новата емисия реално ще влее пари в България. Доста по-добре от вариант, в който чужди инвеститори държат падежиращата емисия, а български изкупят новата, при което ликвидността изтича от България.

Пето, евентуален допълнителен спад в лихвите по депозитите (поради вливането на въпросните 1,1 млрд. лв.) може да предизвика намаление на лихвите и по кредитите и в съвкупност двете да доведат до увеличение на инвестициите (на база изтеглени депозити или теглене на кредити). Понякога икономиката има нужда от малко гориво, за да заработи на по-високи обороти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
ми направиха Грейт Уол и няколко месеца след това почнаха атаки срещу Гриша Ганчев-партньорът им тук. Не знам дали си ги е заслужавал, може и да си ги е. Ама къде бляха преди това-не вярвам да не са знаели. И както се пишеше яко за него изведнъж се спря. И на мен започна да ми мяза на ситуация в която някой му е поискал нещо, той се е дърпал и после е клекнал, щото няма на къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Какво е станало с Grea Wall?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
НАИВHИК
преди 11 години
Аха аха да ги влеят и пак ще се излеят. Сигурно вече са договорили да си купят от новия дълг. В предпочетените чуждестранни, ще остане една сериозна разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
БРАВО, ДЯНКОВ, БРАВО...- СЕГА ЩЕ ОТКРАДНЕШ И ПОСЛЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАРИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
как точно вземат пари? Дай ми един пример, аз ще ти дам 10 които сочат обратното. Освен това определено инвестициите в България преди това НЕ БЯХА само в недвижими имоти. Виж-в момента само там има привлечени някакви капитали-ще ме накараш пак да стана нетолерантен, като сложа някое определение. Да дам ли примери как се наливат милиони(в пъти повече от преди 3-4 години) в недвижими имоти от чужденци(ето ти един-Ставен)? Същевременно 0 за производство(изключение-опита на грейт уол, където знаем какво стана...)Вярно е, че Дянков е финансов министър и като такъв предполагам е добър финансист(какъвто аз не съм). Като икономист е на твоето ниво-долу съм дал не-толерантното ми определение). По-зле не е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Цитат: Като резултат от емисията от юли 2012 г. България отчете рязко понижение на доходността по 10-годишните си ДЦК от 5,35% през януари 2012 г. до 3,43% през януари 2013 г., което е понижение с близо 2 процентни пункта. -----Само с това Дянков сложи в малкия си джоб всички предишни финансови министри. Във време на такава криза и такива рискове, които повишават разходите по финансиране, той привлича такова, чиято лихва намаля а не се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Аз понеже обичам да съм толерантен ще подмина въпроса кой разбира от икономика и кой не. Всеки сам си знае. Аз не казвам как всички трябва да разбират нещата, казвам как аз ги виждам. Но когато се прави сравнение, трябва да се каже и с какво сравняваме, защото избирайки грешен обект за сравнение-грешката е неминуема. Инвестициите в България бяха преди всичко от чужденци в недвижими имоти. Такива инвестиции ВЗЕМАТ пари от една държава,а не я правят конкурентноспособна. Примери много. И като си спомним, че по това време икономиката на света беше в бум, а в България при Царя и 3/та коалиция само бетон!!! Мъка за тези, които си изградиха имиджа на източване на ДДС, укриване на данъци и контрабанда. Мъка, ама голяма мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 10
kalendar
преди 11 години
Абе, вие се бъзикате:) в една и съща държава ли живеем, че смятате Дянков за добър финансов министър:)Надали някой от вас отбира от икономика.Чик-чирик-чуждите инвестиции за първи път ги няма при това правителство-нси.бг ако не ми вярваш. Не е виновен Дянков, че ги няма, но е виновен, че не може да ги привлече обратно. Причини бол-например не последователна политика. Няма крупен инвеститор, който да иска да влезе в Бг и да не е сигурен какво иска премиерът и финансовият министър и каква е политиката на страната. Т.е. по ключови проблеми трябваше да има последователност, а не да си играем на котка и мишка с хорското мнение-например АЕЦ Белене-10 пъти поне се смени позицията на премиера. Плоският данък е друг пример(само една смяна на позиция и малко мърморене, ама все пак). Или пък отказът на правителството да се разплаща с изпълнителите на поръчките или да го прави със забавяне(2009-2010г). А и примера с Грейт Уол не ни прави добра реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
Важното е че поне сме на едно мнение, че фин. мин.(Дянков) си е свършило работата и то добре. Нещо което в предишни правителства не можеше да се каже. С малко, но е по-добре от преди. За факторите които споменаваш съм съгласен, като списъка от такива е дълъг. Те са според мен една рамка която варира от задължителни към пожелателни, като за България са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, но те са СЛЕДСТВИЕ а не ПРИЧИНА, както много често биват разбирани. ПРИЧИНАТА е обществото (разбираи образование, покуп. способност, брой, култура, отношение към пол. процеси и т.н.) и според мен това е и проблема на България, колкото и болезнено да звучи. Иначе е трудно да си обясним развитието и желанието за инвестиции в Китай, Индия, Виетнам, Африка...! Не съм забравил и природните богатсва, но става много дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
naso_fr
преди 11 години
Дянков си свърши добре работата.Въпросът е че чуждите инвеститори гледат първо корупция, после съдебна система, и чак след това иконимически показатели. Т.е. държавата като цяло и съдебната система не си свършиха работата, но фин. мин. (с 3-ти приоритет) си я свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още