IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусолог: Коронавирусът отдавна е сред нас, няма място за паника

Никой няма интерес да създава вирус с 1% смъртност, категоричен е проф. Златко Кълвачев

10:00 | 13.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Няма място за притеснение заради увеличаването на новите случаи, защото наличието на вирус въобще не означава болен човек. Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени, заяви по БНТ вирусологът проф. Златко Кълвачев.

По думите му, вирусът си върви нормално, държи се нормално. Това е седми вариант на човешки коронавирус, ние си живеем с останалите, те са сред нас, обясни вирусологът.

COVID-19 към момента има три разновидности, допълни Кълвачев.

„ Най-вероятно нещата ще затихнат след като се натрупа това имунно население, т.нар. имунен вал, който да ограничи вируса”, посочва експертът. 

Математическият модел е като метода ин витро - в епруветката всичко е идеално, но в реална среда истината е съвсем различна, отколкото в лабораторията, смята проф. Кълвачев.

Според него, дължината на карантината е свързана с инкубационния период, като практиката показва, че между 5 и 14 дни е най-честият период на заболяването.

Този вирус няма да стане хроничен, категоричен е Кълвачев. Резултатът от него е, че или си напълно излекуван, или умираш.

„Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност, кому е необходимо това”, попита Кълвачев.

Има вируси, които активно се реплицират в нас, ежеминутно. И даже вирусолозите спорят за тях. Така че, вируси има и ние си живеем с тях. Това е положението, допълни проф. Кълвачев.

В същото време кардиологът дож. д-р Сотир Марчев заяви пред Nova, че в момента две неща вредят най-много на здравето – коронавирусът и страхът. Според него тези, които са починали с коронавирус, са същите, които най-често умират от стрес и от индуцирана кардиомиопатия – възрастни, хипертоници, с придружаващи заболявания. Той съветва да бъдем по-спокойни.

„Паниката в болния го убива много повече. Това не е първият вирус, който преминава през нашите земи”, категоричен е той.

Доктор Марчев съветва да живеем живота си нормално. Той даде за пример паметник на чумата във Виена, на който пише – „Ако не е чума, ще умрем от нещо друго”.

„Здравословният начин на живот е основно средство за три неща – да ни е по-здраво сърцето, по-дълго време да сме с акъла си и да се защитаваме от вируси. Спорта, здравословното хранене, контрол на теглото и кръвната захар – това са средства, които ни правят по-здрави”, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Браво за статията.....,вече нещо значимо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още