IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК Перник задълбочава финансовите си проблеми през 2019 г.

Дружеството излиза на загуба от над 1,5 млн. лева заради отписани вземания и спад на приходите, не е осигурило самоучастието си за регионалния воден проект

17:35 | 27.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

ВиК Перник отчита загуба в размер на 1,505 млн. лева за 2019 г. – два пъти повече от очакваното, заради отписани несъбираеми вземания, става ясно от отчета на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Инвестор. Финансовият резултат за 2018 г. беше печалба в размер на 3 хил. лева.

Отписани на несъбираеми съдебни и присъдени вземания по преценка на юридическия отдел на дружеството за общо 821 хил. лева, вижда се от отчета, както и други вземания, станали несъбираеми или с изтекла давност.

Дружеството е преизпълнило плана си за инвестиции за 2019 г., но въпреки това не успява да изпълни целите си, заложени в бизнес плана, включително загубите на вода по мрежата, става ясно още от документа.

ВиК Перник планира и по-интензивна работа с клиентите в просрочие на сметките между 2 и 12 месеца, за да увеличи събираемостта извънсъдебно. Тези просрочия са около една трета от вземанията на дружеството, посочва се в доклада за дейността на компанията за 2019 г.

Дружеството цели и увеличаване на събираемостта до и над 90%, за да си осигури финансови средства.

Ликвидният риск е висок

Влошеното финансово състояние на дружеството за 2019 г., отчетеният отрицателен финансов резултат в размер на 1,505 млн. лева и наличието на просрочени задължения показват съществена несигурност, която би могла да породи съмнения относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие, посочва се в доклада за дейността на ВиК Перник.

Ръководството на компанията счита, че обединяването на ВиК дружествата в един държавен холдинг ще и осигури допълнително финансиране и ще я спаси поне в обозримо бъдеще.

Като цяло вземанията на дружеството намаляват през миналата година спрямо 2018 г. Увеличават се обаче вземанията от свързани предприятия – почти 3 пъти до 353 хил. лева, и вземанията по съдебни спорове – с почти 1,8 млн. лева до 3,83 млн. лева.

Вземания за над 1 млн. лева са с просрочие до 6 месеца, тези с просрочие до 12 месеца са за 855 хил. лева, а над 1 година – за 430 хил. лева. Още 429 хил. лева са вземанията с настъпил падеж.

Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още