IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС разреши на ТЕЦ "Брикел" да продължи да гори отпадъци без ОВОС

Съдът приема позицията на централата, че изгарянето на боклук, вкл. биомаса и нефтошисти, е по-екологично от изгарянето на въглища

15:26 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Иван Янев</em></p>

Снимка: БГНЕС/Иван Янев

ТЕЦ „Брикел“ може да продължи да гори отпадъци, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа решението си дали централата трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората, преди да продължи с изгарянето на боклука.

Решението не подлежи на обжалване. Могат да се обжалват само присъдените съдебни разноски, посочват от "Грийнпийс България".

Сега ТЕЦ „Брикел“ може да получи разрешително за изгаряне на отпадъци без оценка на въздействието върху здравето и околната среда. Решението на ВАС позволи на централата да заобиколи новата нормативна уредба, която направи тази оценка задължителна без значение от количествата отпадъци. Ако ВАС беше потвърдил решението на старозагорския съд, „Брикел“ АД трябваше да започне процедурата по разрешаване на горенето на отпадъци отначало, коментират от организацията.

Според ВАС „Брикел“ не изгаря твърди битови отпадъци, а биомаса, неопасни, горими отпадъци и нефтошисти, които оползотворява като гориво, алтернативно на въглищата, за получаване на енергия. Съдът подчертава освен това, че централата не променя капацитета си, както и технологията и технологичния процес, а по-скоро подобрява и надгражда процеса по отношение подаването на гориво на входа на системата. На практика ВАС приема позицията на „Брикел“, че изгарянето на отпадъци е по-екологично от горенето на въглища.

Изгарянето на горивата, отделянето на топлинна енергия и оползотворяването й, отделянето на отпадни продукти и очистването им, е изцяло по съществуваща технология в ТЕЦ, посочва се в решението. Според изпълнилите експертизата вещи лица образуваните отпадъци няма да се различават по вид спрямо разрешените в действащото КР. Констатирано е от експертите, че теоретично е възможно да се образуват пренебрежително малки количества опасни вещества като диоксини и фурани, но в инсталацията са предприети мерки за тяхното улавяне преди да излязат димните газове в атмосферния слой, пише още в решението.

Предвиденото добавяне количество неопасни отпадъци е талкова малко /около 1% от горивото/, че практически не е в състояние да доведе до промяна на видовете и съставите на образуваните след горенето отпадъци и в този смисъл не може да говори за образуването на нови опасни отпадъци. При осъществяване на инвестиционното предложение ще е необходимо издаването на ново Комплексно разрешително, като при спазването му от страна на „Брикел“ ЕАД централата би работила без да превишава нормите за допустими емисии, изпускани в атмосферата, заключават съдиите.

От "Грийнпийс България" коментират, че решението на ВАС е огромна стъпка назад в борбата за чист въздух в България. В него прозира огромното неразбиране, че морално и технически остарели централи като „Брикел“ нямат бъдеще. Страната ни има огромен потенциал за развитие на малки мощности за производство на слънчева енергия, а новата стратегия за развитие на Европейския съюз, която се дискутира в момента, е с много силен акцент върху енергийния преход — замяната на енергийните мощностите, зависими от въглищата, с възобновяеми. Въпреки че предстои да бъде уточнена крайната сума, която ЕС ще предвиди за целта, защото преговорите продължават, посоката на развитие е повече от ясна — няма място за замърсяващите динозаври, посочва още организацията.

Съдът не коментира и честите аварии на централата и лошото ѝ техническо състояние, които при изгаряне на отпадъци ще поставят в още по-голям риск здравето на населението в района. Наред с това Върховният административен съд не се съобрази със задължителната практика на Съда на Европейския съюз, съгласно която не е от значение дали отпадъците се „обезвреждат“ или „оползотворяват“, тъй като и двете дейности могат да причинят съществено замърсяване на околната среда, казва още организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още