IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкции на оператори на ваучери за храна

Компаниите са представили неверни списъци с обекти при участие в търгове

15:36 | 12.04.16 г.
ВАС потвърди санкции на оператори на ваучери за храна

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил санкция от 36 930 лв. на „Содексо Пасс България” ЕООД  и санкция от 14 640 лв. на „Томбоу България” ЕООД, наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелоялна конкуренция. 

Проучването на Комисията през 2013 г. установило, че двете дружества са извършили нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) като са представили неверни списъци с обекти при участие в обществени поръчки.

В своето решение ВАС изцяло споделя констатациите на Комисията, информира антимонополният орган.

През 2013 г. КЗК информира, че двете дружества са конкуренти като оператори на ваучери за храна. Тогава проучването установило, че „Томбоу България” е предоставило невярна информация за броя на обектите, приемащи негови ваучери, в пет търга, а „Содексо Пасс България” си е послужило с идентична невярна информация в три процедури.

Днес Комисията припомня, че всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение.

Влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още