IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС окончателно разпореди екооценка на парк "Пирин"

Решението на петчленният състав е окончателно

16:02 | 29.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ралица Пейчева, Investor.bg</em></p>

Снимка: Ралица Пейчева, Investor.bg

Върховният административен съд (ВАС) постанови окончателно, че трябва да бъде извършена екологична оценка на Национален парк „Пирин“.

Припомняме, че делото беше образувано по касационна жалба за решение на министъра на околната среда и водите да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 г.

Петчленният състав приема в мотивите си, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила, като постановено при отсъствие на касационни основания за отмяна. Правилен е изводът на първата инстанция, че съгласно чл. 81, ал. 3 ЗООС екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност. 

Петчленният състав приема в мотивите си, че в решението на тричленния състав е извършен детайлен анализ на приложимото национално законодателство, на приложимите актове от правото на ЕС и на поставени решения от Съда на Европейския съюз относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на ПУНП „Пирин“ засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, попадащи в изброените по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. В  обжалваното решение е прието, че планът за управление попада в хипотезата на чл. 85, ал.1 ЗООС. Нещо повече тричленният състав, след детайлен анализ на разпоредбата на чл. 85 ЗООС, излага аргументи и относно неприложимостта на чл. 85, ал. 2 ЗООС в случая.

Решението на петчленният състав е окончателно. 

Припомняме, че административното дело от 2018 г. е образувано по жалба на WWF България, Асоциация на парковете в България и физически лица. То е срещу Решение от март 2017 г., издадено от министъра на околната среда и водите, да не се извършва екооценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 г. Процесът по екооценка е приключил с поредица от противоречащи помежду си решения през март 2017 г.

На 8 март 2019 г. ВАС реши, че планът за Национален парк "Пирин" задължително трябва да мине екооценка, но от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обжалваха, с което казусът отново влезе във ВАС пред 5-членен състав.

На 16 януари 2019 г. пък петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Така на територията на националните паркове се допускат единствено ремонтирането, но не и изграждането на нови спортни съоръжения, което сложи край на драмите около изграждането на втори лифт над Банско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още