IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАП поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа в страната

Ще бъде проверено изпълнението на дейностите от ремонтните и производствените програми, както и влаганите материали

12:08 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура (ВАП) е възложила на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършването на незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В резултат на това се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води, се казва още в текста.

Проверката се извършва предвид голямата обществена значимост на проблема, тъй като се засягат значими обществени интереси, посочват от прокуратурата.

Ще бъде проверено изпълнението на дейностите от ремонтните и производствените програми от утвърдените бизнес планове, задължителни за ВиК оператора, както и влаганите материали.

Другата проверявана област е годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода, заложени в бизнес плановете.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление ще се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура.

Обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката и предприетите мерки от КЕВР ще бъде изпратен на ВАП. В съобщението обаче не се посочват срокове за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още