IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАП поиска МОСВ да глобява за нарушения при проверки на мини и хвостохранилища

Образувана е преписка по информация в медиите, в която се цитират данни за увреждане на компоненти на околната среда

14:07 | 19.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите да прецени предпоставките за налагане на административнонаказателна отговорност за открити нарушения при проверки на мини и хвостохранилища. Това става ясно от сайта на прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се цитират данни за увреждане на компоненти на околната среда, вследствие на попадане на цианид във водите на реките Юговска и Чепеларска при работа на конкретна т. нар. „оловноцинкова мина“. На тази основа от ВАП са възложени проверки на министъра на околната среда и водите и на министъра на енергетиката за фактическото спазване на приложимите правила в минната индустрия от всички лица и обекти в страната - мини, рудници, хвостохранилища, шламохранилища, насипища (табани), язовирни стени (бентове и т. н.) с цел недопускане на увреждане на компоненти на околната среда.

Осъществени са проверки на 75 бр. обекта - хвостохранилища, рудници, шламохранилища и др. Реализирани са 91 проверки, от които 20 бр. от органите на МЕ и 71 бр. от органите на МОСВ. При извършените проверки са констатирани общо 43 бр. закононарушения - 10 бр. от органите на МЕ и 33 бр. от органите на МОСВ. 

В резултат на извършените проверки от контролните органи са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения - МОСВ - 2 бр. и МЕ - 1 бр.. Издадено е едно наказателно постановление, с което на „Хемус-М“ АД е наложена текуща санкция в размер на 442,05 лв./мес. В хода на проверките от органите на МОСВ са дадени 8 предписания, а от органите на МЕ са дадени 5 препоръки. В два случая, посочени от МОСВ, е оставена действаща санкцията, наложена с НП в предходен период. От получените във ВАП материали е видно, че предстои ангажиране на административнонаказателна отговорност за открити нарушения при 6 от проверените обекта (4 от МОСВ и 2 от МЕ), за два обекта е отразено, че информация от проверката се изпраща на друг орган.

Във връзка с изложение на Басейнова дирекция за управление на водите, затова че правната уредба не дава възможност да се оценяват получени резултати за замърсители, министърът на околната среда и водите е сезиран за преценка за внасяне на нормативни промени в наредбата за характеризиране на повърхностните води, респ. иницииране на промени в Наредба за стандарти за качество на околната среда (СКОС) за приоритетни вещества и някои други замърсители, приета с ПМС.

В акта на прокуратурата е включена и необходимостта от преценка за налагане освен на санкции и на принудителни административни мерки при административни нарушения, свързани с опазването на околната среда при наличие на изискуемите предпоставки.

В изпълнение прокуратурата е уведомена от министъра на околната среда и водите за даване на допълнителни указания до РИОСВ и до БД за изясняване на изискуемия начин на работа при определяне на показатели за изпитване на проби повърхностни и отпадъчни води и от изтичащи води от закрити рудници - дренажни/руднични/скатни и др. води.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още