IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Николов: Ще има прозрачност в търговете на АЕЦ "Козлодуй"

Новият директор на атомната централа обещава да разсее съмненията около разходването на големия паричен поток, който минава през централата

10:39 | 10.05.12 г.
Валентин Николов: Ще има прозрачност в търговете на АЕЦ "Козлодуй"

Новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обещава да осигури по-голяма прозрачност при търговете, провеждани от атомната електроцентрала. Той направи това обещание в първото си интервю, дадено за националната телевизия в качеството му на изпълнителен директор на централата.

Бившият заместник-министър на икономиката смята, че това е необходимо, за да се разсеят съмненията около разходването на големия паричен поток, който минава през централата.

„Винаги са съществували съмнения около АЕЦ "Козлодуй", защото там протичат много пари и прозрачността трябва да е на ниво. Смятам да повиша тази прозрачност. Моят престой в "Козлодуй" ще бъде с определен срок и отивам там с увереността, че мога да се справя", коментира Николов. 

Новият директор на АЕЦ „Козлодуй“даде заявка и за успешното продължаване на живота на пети и шести блок на атомната електроцентрала. Той обяви, че ще работи за по-добро управление на процесите по ускоряване на работата на тези два блока на централата.

Николов разясни, че до четири години централата трябва да представи в Агенцията за ядрено регулиране програмата за удължаване живота на двата реактора, за да не се изспуснат сроковете за издаване на лиценз.

На въпрос за реактора, поръчан за АЕЦ "Белене", Николов заяви, че той е готов на 80%.

Новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" обеща да не взима еднолично управленски решения и да работи в екип. Той съобщи, че досегашният изпълнителен директор Александър Николов ще бъде предложен за поста заместник-директор на централата.

Рокадата на върха в енергетиката беше обявена в понеделник. Александър  Николов изкара на постановление по-малко от година, след като миналата есен смени Костадин Димитров, който подаде молба за освобождаване по здравословни причини.

На въпрос за предстоящото ново увеличение на тока с около 10 на сто от 1 юли Николов отговори, че електроенергията не може да поевтинее, а може само да се направят стъпки за задържането на цената й.

Новият директор на атомната централа поясни, че България ще получи дерогация, тоест купуването на въглеродни емисии ще нараства до 2020 г., но през същото време трябва да се направят инвестиции, които се оценяват на окло 1,5 млрд. евро, които всички топлинни дружества трябва да реализират. Това в бъдеще ще повлияе на цената на тока, както инфлацията и възобновяемите източници, коментира Валентин Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още