IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Колев: Трябва да върнем доверието в енергетиката

Енергетиката не може да се занимава със социални функции, смята бившият директор на ЕСО

09:04 | 22.05.14 г. 1
Валентин Колев: Трябва да върнем доверието в енергетиката

Всички мерки, които ще подобрят прозрачността и ще върнат авторитета на българската енергетика, са добре дошли за стабилизирането на сектора, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

„Трябва да бъде върнато доверието в сектора, защото сега българските потребители смятат, че са лъгани за качеството на тока, цената и т.н.”, посочи той.

Възстановяването на доверието минава през задължителното връщане на независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Колев каза, че при създаването на институцията през 1999 година в закона е записано, че председателят има седемгодишен мандат, а членовете на комисията – петгодишен. Промяната на ръководството на ДКЕВР е допустима само при извършване на престъпление или при заболяване, припомни той.

„А ние какво виждаме – за година петима или шестима ръководители бяха сменени”, изтъкна Колев. Според него при това положение - заплахата да бъдат отстранени, ако не се съобразят с политически искания, експертите няма как да вземат решенията независимо.

Колев посочи, че решението за цената на електричеството у нас е политическо – управляващите „спускат цената и експертите се чудят как да напаснат нормативните актове”. Той увери, че има много актове и документи, по които специалистите могат коректно да определят цената на електричеството, ако не съществува политическия натиск.

Валентин Колев посочи, че България е единствената страна в Европа, в която, за да бъде поддържана ниска цената за битовите потребители, се поддържа висока цената за бизнеса. По-високата цена за стопанските потребители обаче всъщност се включва в цената на произведените стоки. Така българските фирми губят конкурентоспособност, а стоките стават по-скъпи за потребителите, обясни още Колев.

Според него системата е недофинансирана и за да бъдат повишени приходите, цената на електричеството трябва да се повиши. Колев обаче не се ангажира с конкретни числа. "Бизнесът не може да търпи повече повишение на цената", допълни той.

Колев изчисли на базата на приходите в системата и броя потребители (около 4 млн.), че средните месечни сметки у нас са около 50-60 лева. Той призна, че има потребители, за които подобни нива са прекалено високи, но беше категоричен, че енергетиката не може да изпълнява социални функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Ами няма как да се върне доверието когато самият този, който говори за това, демонстрира хипер наглост. Значи когато управляващите политици позволяват сключване на антипазарни 15-20-25 годишни договори за изкупуване на енергия на силно завишени и защитени цени нямаме нищо против политическата намеса, но когато същите тези политици тръгнат да правят обратното, изведнъж политическата намеса става нещо лошо. Ей че "хитро". Ама с такива "хитрини" доверие не се печели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още