IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Ъглен решават с референдум дали да се допусне добив на варовик

Ще се гласува утре в сградата на кметството

15:57 | 14.07.17 г.
<p>
	Eкоминистърът Нено Димов и омбудсманът Мая Манолова посетиха село Ъглен през юни.<em> Снимка: Архив МОСВ</em></p>

Eкоминистърът Нено Димов и омбудсманът Мая Манолова посетиха село Ъглен през юни. Снимка: Архив МОСВ

В луковитското село Ъглен ще бъде направено допитване до местното население за инвестиционно предложение в землището на селото да бъде разкрита каменна кариера. То ще се състои утре (15 юли), съобщи БТА.

Жителите на Ъглен ще отговарят с "да" или "не" на въпроса: "Одобрявате ли реализирането на инвестиционно предложение за добив на подземни богатства: скално-облицовъчни материали - варовици в землището на село Ъглен, община Луковит", заяви кметът на селото Таня Гетова.

Допитването е по решение на общинския съвет в Луковит, който е възложил организацията на кмета. Финансирането е от община Луковит. Гласуването ще става в сградата на кметството.

За да бъде валидно допитването, в него трябва да участват поне 40% от имащите право на глас, които са 677 души. Въз основа на резултатите общинският съвет ще излезе с декларация "за" или "против" кариерата.

Решението за допитването бе взето след внесена жалба от инициативния комитет в село Ъглен, в която са описани притесненията на местните хора от негативното въздействие, което ще окаже кариерата върху водоснабдяването и инфраструктурата на селото, природата и здравето на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още