IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симов: Мястото на основните борсови стоки е на стоковата борса

Ако организацията на търгове на тези стоки се промени, ще се създаде недоверие за прозрачността им, смята директорът на Софийската стокова борса

13:31 | 13.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мястото на сделките за суровини и борсови стоки въобще е на стоковата борса. Около половината от поръчките на Българската стокова борса са от държавни и общински ведомства, както е и на Запад. Това каза Васил Симов, директор на Софийската стокова борса, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Българската стокова борса е търсена, когато се правят процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОПот общински и държавни учреждения, като училища и болници, за организиране на търгове, например за горива. „Ако не се направи бърз и прозрачен търг, те биха могли да затънат в процедури и обжалвания, продължаващи месеци“, напомни експертът.

Симов обърна внимание, че предвиденото създаване на звено в Министерството на финансите, което да поеме функциите по организацията на търгове, би довело до недоверие за прозрачността им.

Когато всичко става на свободния пазар, всеки е спокоен, че няма да има нищо под масата“.

Когато обект на обществена поръчка са друг вид материали, които не са борсови стоки, те няма как да бъдат купени през борсата и затова се правят специализирани търгове от самите възложители по Закона за обществените поръчки, уточни експертът.

По негово мнение с предлагания проект сега се прави опит да се измести тежестта и да се прехвърли всичко към търговете от възложителите по ЗОП, където обаче съмненията за корупция и появата на сива икономика вече е много силна, каза Симов. И допълни, че именно това е причината бизнесът да е против проекта, който в момента се обсъжда.

Симов апелира към запазване на статуквото, защото противното би означавало грешен сигнал – че правителството не иска да има стокова борса.

По думите на Симов, когато в България дойде вносител на зърно, например, той първо идва в Софийската стокова борса и дори и да не направи покупката си на борсата, той следи котировките и извършва сделката на борсови цени. Около 2-3% от търговията на зърно минава през борсата.

"Предлагането е по-голямо от търсенето и това натиска цените, за ужас на производителите. Тази година стартовата цена на пшеница и ечемик е с 20% по-ниска в сравнение с миналата година. При горивата летните дни действат стимулиращо за леко покачване на цената".

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Не, не е там, защото контрола ви е нулев! Някак много удобно една стока ако е по общестена поръчка, то е поне с 30% по-висока цена от котировките купува в него момент, всеки може да разгледа протоколите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още